Osijek
OBISTINILO SE: POSJETITELJI PRETRČAVAJU CESTU DO LUNAPARKA NA JUGU 2

Tko će preuzeti odgovornost ako neko dijete nastrada?
Objavljeno 3. listopada, 2020.
Činjenica je da se do lunaparka, poštujući propise, može doći samo iz smjera Uskih njiva, ali ne i s Juga 2

Vezani članci

GRAD ODOBRIO PROSTOR LUNAPARKU TIK DO RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Do lunaparka kod Zelenog otoka pješice se može doći samo iz smjera Uskih njiva

Kako je i planirano, lunapark na Jugu 2, kraj Zelenog otoka, otvoren je 28. rujna i već nakon dva dana malo je nedostajalo da se dogodi ono od čega se strahovalo. Naime, nedostatak nogostupa i neadekvatan prilaz lunaparku umalo su doveli do prometne nesreće, i to, prema riječima sugrađanina Dragana M. (podatci poznati redakciji), ne samo jedne.

- Suludo je da je itko izdao dozvolu za lunapark na tom prostoru, gdje djeca, u što sam se uvjerio i sam, pretrčavaju cestu između dva kružna toka, jer iz smjera Juga 2 ne mogu doći bez činjenja prekršaja, osim ako idu okolo, odnosno do Rosinjače. Meni se dijete istrglo iz ruke i uspio sam ga uhvatiti za kapuljaču, a ne smijem ni pomisliti što bi se dogodilo da je naišao automobil - svjedoči naš sugovornik, dodajući kako je sramotno da se dopusti postavljanje lunaparka na mjestu gdje nema pločnika ni pješačkog prijelaza.

Valja podsjetiti i na to da je taj dan bio radni, a kako ide vikend i lijepo vrijeme, naš sugovornik strahuje da bi moglo doći i do najgoreg. Iako smatra da je lunapark, posebice u vrijeme kad nije aktualno obilježavanje kakvog datuma, poput Antunova ili sl., itekako poželjan, mišljenja je da nipošto nije smio biti postavljen na mjesto bez adekvatnoga prilaza.

- Da netko nastrada, tko bi prihvatio odgovornost – pita se Dragan M., koji je, poput brojnih drugih roditelja, automobil parkirao ispred dvorane Jug 2, s druge strane ceste. Blještavilo lunaparka, uz javnu rasvjetu, kaže, otegotno je za zamjećivanje drugih automobila i svjetala i strahuje da bi se do 11. listopada, do kada je predviđen rad lunaparka, mogle dogoditi neželjene situacije. Prelazak je, upozorava Dragan M., nezgodan čak i preko pješačkog prijelaza te naglašava da je u srijedu u večernjim satima ondje bilo puno posjetitelja.

- Meni, odraslome, nije bilo ugodno pretrčavati cestu gdje ne mogu dobro uočiti svjetla automobila, koji dolaze i iz smjera Uskih njiva i s Juga 2. Nije ni vozačima lako pratiti hoće li neko dijete naglo pretrčati cestu. Mislim da bi se trebalo nešto učiniti prije nego što dođe do tragedije – upozorava Dragan M.

Podsjetimo, vlasnik slavonskobrodskog lunaparka "D&A" Dragan Vrdoljak rekao nam je prije nekoliko dana kako je želio razveseliti najmlađe Osječane i nema sumnje da je u tome uspio. Ipak, pri izdavanju dozvola trebalo se povesti računa o tome koje je najpogodnije mjesto za to. Naime, istovjetan lunapark godinama je bio ili u Tvrđi za Antunovo ili na Bajeru tijekom proslave Dana GČ Jug 2. Pohvalno je što je vlasnik želio iskoristiti posljednje toplije dane, no nema sumnje da je lunapark trebao biti postavljen na mjesto gdje je bio i do sada. Dakako, valja naglasiti da je nužno poštovati prometne propise i apelirati na sve posjetitelje da, iz kojeg god smjera dolazili, najprije prijeđu pješački prijelaz do Rosinjače i potom preko uskoga travnjaka dođu do ulaza u lunapark. Sve je drugo, prema propisima, neispravno i – pogibeljno!

Luka Došen, predsjednik Gradske četvrti Novi grad, na čijem se području nalazi lunapark, upozorava da je nužno poštovati prometne propise.

- Možemo kao Gradska četvrt poslati službeni dopis 2. policijskoj postaji i zamoliti da pojača ophodnju, odnosno da upozori one koji se ne drže prometnih propisa. Razumijem da mjesto nije idealno, ali je poštovanje prometnih znakova obvezno - smatra Došen, dodajući da se izgradnjom Zelenog otoka trebalo voditi računa i o pješačkome prijelazu u toj ravnini. Ondje ga, naime, nema. M. Mihelić
Sramotno je da se dopusti postavljanje lunaparka na mjesto gdje nema pločnika ni pješačkog prijelaza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike