Novosti
KVARTOVSKE TRGOVINE NA METI LOPOVA

Napad je trajao 30 sekundi, a meni se činilo da su prošli sati
Objavljeno 2. listopada, 2020.
Vrisak je razbjesnio pljačkaša koji je vlasnici trgovine zaprijetio nožem

Iako je prošlo tjedan dana otkako joj je pretkraj radnog vremena u trgovinu upao zamaskirani pljačkaš i uz prijetnju nožem odnio dio dnevnog utrška, Marija Husić dobro se sjeća svakog detalja tog događaja.


"Videosnimak s nadzorne kamere u trgovini pokazuje da je sve trajalo nešto više od 30 sekundi, a meni se činilo prava vječnost, imala sam osjećaj da sve traje i traje, kao da prolaze desetci minuta, sati..." priča Marija, lagano zastajkujući dok joj naviru sjećanja na taj događaj.


Bio je petak, jedan od prvih dana koji je i meteorološki upućivao da se bliži jesen, jer je nešto naglo zahladnjelo, a i mrak je pao relativno rano. Čak je povremeno i kišilo. Sve je bilo kao stvoreno za ostanak kod kuće. Uglavnom je i bilo tako, jer pretkraj radnog vremena, oko 20.30, više nije bilo kupaca, ali ni djece i mladih, koji inače u to doba borave na obližnjoj "kocki" ili klupama nedaleko od trgovine.

 


 

Ovo je pljačka

"Radno vrijeme je do 21 sat i već oko pola devet pripremila sam sve za zatvaranje trgovine. Odradila sam sve ono uobičajeno, povrat novina, napunila police robom, dezinficirala radnju i prebrojila blagajnu. Veći dio novca tada sam izvadila iz blagajne i spremila sa strane, a 15-ak minuta prije kraja radnog dana došao je jedan kupac, koji je brzo i otišao. Ma nije prošla minuta, dvije, nakon njega ulazi čovjek s maskom na licu i kapuljačom na glavi. Ništa čudno, jer je vani malo kišilo. Normalnim tonom mi je rekao: ‘Ovo je pljačka, daj pare‘", priča Marija, dodajući kako u prvi tren nije reagirala jer su joj, otkako je epidemije koronavirusa i obveznog nošenja maske, i stalne mušterije i znanci znali s maskom na licu doći u trgovinu i u šali reći da su došli u pljačku.


"Uzviknula sam samo: ‘Moooolim?!‘ a onda shvatila da je vrag odnio šalu jer je lopov grubo opsovao te izvadio nož iz jakne i ponovio: ‘Daj pare!‘ Kroz glavu mi je tada krenulo milijun stvari, pravi košmar, no usredotočila sam se na nož, odnosno da me slučajno ne dohvati oštricom i ozlijedi. Instinktivno sam se povlačila, sakrila se iza kase i polica sa žvakaćama. Viknula sam iz sveg glasa i pozvala u pomoć", prisjeća se mlada trgovkinja znajući da nije bilo nikoga tko bi je čuo. Kaže kako je njezin vrisak još više razbjesnio kriminalca, koji se potom nagnuo nad pult i prema njoj počeo mahati nožem.


"Zakoračio je kao da želi proći pokraj pulta, naginjao se prema kasi i udarao po njoj dok se nije otvorila. Pomislila sam da, ako krene na mene, srušim police, no kada se kasa otvorila, zavukao je ruku u nju i izvadio novca koliko ga je dohvatio, okrenuo se i izjurio van", završila je priču, duboko izdahnuvši, kao da je golem teret skinula s leđa.


Ta 35-godišnja Osječanka vlasnica je kvartovske trgovine Lora d.o.o. na Sjenjaku i ujedno njezina djelatnica već nekoliko godina te se, unatoč svim teškoćama koje su je, kao i sve njezine kolege, pratile posljednjih mjeseci, bori za opstanak na tržištu zbog svoje obitelji. Ostavlja dojam vrlo hrabre, racionalne i realne osobe koja nije sklona dramatiziranju i paničarenju, no ovakvi događaji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.
Naselje u mraku

Tvrdi kako su prva dva dana prošla relativno mirno, no da je treću noć osjetila nelagodu. "Kroz glavu mi je prolazilo toliko toga, nikakvih konkretnih misli, ali neki nemir i strah ne mogu eliminirati. Nisam mogla zaspati jer mi se vraćaju slike, razmišljam što je moglo biti, što da je netko od djece naišao..." kaže Marija.


Ova joj godina nikako nije dobra, početkom travnja imala je veliku provalu u trgovinu, kada joj je odneseno robe u vrijednosti od 15 tisuća kuna. Uglavnom cigarete i polog novca iz blagajne.


"Prvo su me opljačkali, sada korona čini svoje. U vrijeme lockdowna promet se u trgovini smanjio za 90 posto, a sada je prepolovljen. Dok isplatim plaće djelatnicima, platim dobavljačima i namirim državu, ostane vrlo malo ili ništa", jada se Marija, koju, međutim, ništa neće zaustaviti da nastavi s radom.
Napominje kako ne može platiti videonadzor i osiguranje koje bi bilo povezano s ovlaštenom tvrtkom i policijom, no dodaje da su ih do prije godinu dana kvartovski policajci često obilazili, pitali za stanje, kupili štogod, malo se ugrijali ili sakrili od kiše, no da toga više nema. Kako je to stalo i krađe su češće, kaže Marija, koja i poziva Grad Osijek da učini nešto s uličnom rasvjetom, koje u tom dijelu naselja kao da i nema.


Tomislav Prusina
Nakon napada zatražiti pomoć stručnjaka
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić kaže kako radnicima koji dožive tako brutalne napade odmah savjetuju odlazak liječniku. "Neka ne čekaju, misleći kako ne primjećuju nikakve simptome i promjene, trebaju odmah zatražiti pomoć stručnjaka. Imali smo slučaj da je jedna djelatnica kasno zatražila pomoć i posljedice su poslije bile još gore. Osim stresa tu su i drugi ozbiljniji problemi i savjetujemo da zatraže pomoć jer posljedice mogu biti jako teške. Epidemija je cijelu situaciju još pogoršala, ljudi su sve agresivniji i okrutniji i prema djelatnicima u trgovini, čak i kada nisu u pitanju krađe. Taj stres doveo je do toga da se kupci ne žele pridržavati epidemioloških mjera, a onda se iskaljuju na trgovcima, koji ih na to upozoravaju. Ovo nikako nije dobro vrijeme za ljude u trgovini", kaže Štulić.
Marija Husić: Do prije godinu dana kvartovski policajci često su nas obilazili, no toga više nema
Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo