Ekonomija
NASTAVILI PROIZVODNJU SIJAČICA, TANJURAČA...

OLT je (p)ostao brend tvrtke Future Machines
Objavljeno 2. listopada, 2020.
Future Machines osnovali su djelatnici bivšeg OLT-a koji su otkupili tehnologiju bivše osječke ljevaonice metala

Kada nazovete osječku tvrtku Future Machines s namjerom kupnje tanjurače, s druge strane će vam odgovoriti: "OLT, izvolite." I neće vam pri tome slagati, jer ta je tvrtka zapravo sljednik proizvodnog programa OLT-a, pa tako i dalje proizvodi pneumatske sijaćice, tanjurače, kultivatore sa znakom crnog bika, a i proizvodnja se odvija u "originalnim" OLT-ovim halama.Tvrtka Future Machines otkupila je tehnologiju i znanje bivše osječke ljevaonice metala, pa je tako OLT, koji više ne postoji kao pravna osoba - tvrtka, sada postao brend unutar (n)ove tvrtke.
No ništa to nije slučajno, Future Machines osnovali su 2016. zainteresirani djelatnici bivšeg OLT-a kako bi sačuvali njegovu reputaciju, brend, a dijelom i radna mjesta. Potom su, dok je OLT d.d. bio u stečaju, kupili sve raspoložive pokretnine - alatne strojeve, rezervne dijelove, raspoloživu sirovinu, skladište, vozila, otkupili su pri tome, kao što smo rekli, i tehnologiju i znanje te jednostavno - nastavili proizvodnju. Tržište je dobro reagiralo - jer brend OLT sinonim je za kvalitetu, dobro poznatu na širim prostorima panonske ravni.
- Četiri godine je prošlo, tvrtka je stala na noge, povećali smo proizvodnju u odnosu prema prvoj godini, što se vidi po porastu broja zaposlenih, nakon osnutka bilo nas je osam, a prosjek za 2019. godinu bio je 20 - govori Matija Marković, direktor FM-a. Naravno, svjestan je da je to daleko od 3000 djelatnika, koliko ih je radilo u osječkoj ljevaonici metala sa stogodišnjom tradicijom, ipak, brend je sačuvan.
Sijaćice - pneumatske i mehaničke za širokoredne kulture, sijaćice za strnine, tanjurače, kultivatori, podrivači, voćarske platforme, dakle sve strojevi provjereni u praksi, i dalje su na repertoaru.
- Proizvodnja je prilagođena zahtjevima tržišta, odnosno potrebama OPG-ova za lakšim priključnim sredstvima, i uglavnom je riječ o proizvodnji za poznatog kupca. Količine, na godišnjoj razini, zato ne zvuče impresivno, riječ je o 60-ak PSK sijaćica, što je i dalje naš top-proizvod, desetek tanjurača i kultivatora... Ali zato više nego ikad prije svoje proizvode prilagođavamo upravo potrebama naših kupaca. Naposljetku, i izvoz je živnuo, i dalje naše proizvode plasiramo na tržište susjednih BiH i Srbije - kaže naš sugovornik.
Kako živimo u modernim vremenima, tako se i proizvodnja modernizira, investirali su u CNC strojeve, a razvijaju i nove proizvode.
- Za iduću godinu planiramo promociju posve novog proizvoda - univerzalnog stroja za obradu poljopovršina do četiri hektara, za njegov razvoj koristimo se sredstvima europskog fonda iz domene istraživanja i razvoja - kazuje Marković.
​​Sve to prati i transfer iskustva, stari OLT-ovi majstori koji su se umirovili iz Future Machinesa nesebično su svoje znanje i iskustvo prenijeli na svoje nove mlađe kolege. A to je dobar predznak za novo poglavlje brenda OLT. Dario Kuštro

U TIJEKU JE TRANSFER VLASNIŠTVA NAD NEKRETNINAMA OLT-a
Future Machines radi i proizvodi u prostoru OLT-a pa nerijetko u goste znaju doći umirovljenici te tvrtke kako bi im dali podršku, ali i podijelili svoja sjećanja i uspomene na radničke dane. ​No, kako je u tijeku realizacija transfera vlasništva nad nekretninama OLT-a s države na Osječko-baranjsku županiju, pred njima je i selidba. "Imamo nekoliko lokacija u planu, za sada je još prerano govoriti kamo ćemo. Do tada ostajemo ovdje u zakupu prostora, koji plaćamo u korist državnog prostora", objašnjava Marković.
Matija Marković

direktor Future Machines

Za iduću godinu planiramo promociju posve novog proizvoda - univerzalnog stroja za obradu poljopovršina, za njegov razvoj koristimo se sredstvima europskog fonda iz domene istraživanja i razvoja
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike