Kultura
BEETHOVEN MEĐUNARODNI KLAVIRSKI MARATON

Osijek i Akademija imaju maraton jedinstven u svijetu
Objavljeno 2. listopada, 2020.
Šabić: 32 je sonate skladao za klavir i smatraju se Svetim pismom za pijaniste

Da, maraton je upravo to što smo htjeli. Akademija je još 2019. počela pripreme ovog projekta imajući u vidu 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena ove, na neki način, okrugle 2020. Nitko od nas prošle godine nije mogao zamisliti koliko će nam ova godina donijeti prepreka, izazova i odgađanja i koliko će biti - suluda. No ništa od toga nije nas spriječilo u našem naumu održavanja Beethoven međunarodnog klavirskog maratona. I to moram, prije svega, istaknuti kao veliki uspjeh Akademije i svih nas koji smo radili na ovom projektu, počevši od umjetničkog voditelja Maratona, profesora na Odsjeku za instrumentalne studije Gorana Filipeca - odgovorio nam je Antonio Šabić, producent, zašto se Akademija za umjetnost i kulturu odlučila upravo ovakvom formom obilježiti jubilej koji je u fokusu cijelog svijeta. No kao takav, jedinstven je u ovom dijelu svijeta i Europe.



Cijeli opus sonata

- Sličan je projekt u susjedstvu, Beethoven Marathon, planiran u suradnji Beogradske i Dortmundske filharmonije, u ozračju ove i ovakve godine, otkazan. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, kao i njezin mladi Odsjek za instrumentalne studije, koji stoji iza ovog projekta, pokazao je time sve svoje kapacitete i za buduće projekte i programe koji su u planu - optimističan je Šabić (stručni suradnik za potporu studentima i razvoj karijera AUKOS-a), dodajući da je Beethoven, uz Mozarta, ime koje je postalo sinonim ne samo za klavir nego i za europsku klasičnu glazbu u punom smislu.


S obzirom na Beethovenovu veličinu, sve su im opcije bile otvorene, no odlučili su se baš za maraton i sonate, i to cijeli opus njegovih sonata - 32 koje su skladane za klavir i koje se smatraju Svetim pismom za pijaniste.


Antonio Šabić podsjetio je na prošlogodišnju panel-diskusiju Budućnost studija klavira kojom je Akademija, odnosno njezin (tada još mlađi) Odsjek za instrumentalne studije, u Osijeku okupila ravnatelje glazbenih škola od Zagreba do Beograda i na kojoj se raspravljalo o svim izazovima, perspektivama, ali i poteškoćama i mogućnostima koje nosi i studij klavira i umjetnost.


- Već tada i time se Akademija na širem području postavila kao vodeća visokoškolska ustanova. Ovo je samo nastavak te inicijative Akademije da još više raste i razvija se u glazbenom smislu, a kao dokaz tomu, i usprkos svemu, svjedok je i održavanje ovog maratona, koji u prenesenom značenju, na neki način, svjedoči da je Akademija na ovom polju, posebice svojim mladim snagama, spremna za maraton. Zbog toga sonate i to sve, i zbog toga Maraton - odlučan je Šabić.


U cijeloj priči u prvom su planu umjetnici, a to su: Ruben Habuda, mladi Osječanin na studiju u Zagrebu, kao i njegove zagrebačke kolege Zvjezdan Vojvodić, Arsen Dalibaltayan i Stipe Prskalo. Tu su i osječke mlade snage, redom studenti klavira na osječkoj Akademiji: Kristina Hegeduš, Klara Sironić i Mihovil Begović, ali i jedna učenica srednje glazbene škole - Tonka Kladarić.
Domaći i stranci



- Drugi krug maratona čine međunarodno priznati pijanisti, kao što su domaći, poznati nam pijanisti Danijel Detoni i Marijan Đuzel, kao i naš Petar Klasan s austrijskom adresom. Nastupaju i Aleksandar Đermanović i Vladimir Milošević iz Srbije, kao i Bojan Martinović iz Crne Gore. Zoltán Thurzó je mađarsko-rumunjski pijanist kojega ćemo imati prilike slušati, a pijanistica Sanja Sodad dolazi nam iz Pariza. Isto tako, imat ćemo čast predstaviti i Dinaru Klinton, Ruskinju s adresom u Velikom Britaniji - dodaje producent Antonio Šabić.


Zahvalni su organizatori Ministarstvu kulture i medija RH koje je financijski poduprlo ovaj događaj, kao i Gradu Osijeku. Također, Studentski zbor kao i Studentski centar u Osijeku stoje i iza ovog projekta Akademije, kao i iza mnogih njihovih projekata te im zahvaljuju na tom. Isto tako, Glazbena škola Franje Kuhača Osijek i Arheološki muzej Osijek vrijedni su partneri ovog Maratona, pa im zahvalu upućuje producnet Šabić u ime AUKOS-a.
- Očekujemo Vas u što većem broju u Arheološkom muzeju Osijek, 10. listopada, s početkom u 10 sati i 10 minuta, pa sve do večernjih sati, jer ovo je ipak maraton - sa smiješkom poziva Osječane Šabić.


Narcisa Vekić
Antonio Šabić

producent

NE BISMO TREBALI BITI SKROMNI, OVIM SE OSIJEK PRIDRUŽUJE GRADOVIMA SVIJETA

Što se tiče prilagodbe u ovoj, kao što rekoh, suludoj godini, mi se ipak - nismo prilagođavali. Istina je da smo morali maraton u nekom obliku prilagoditi ili, bolje rečeno, modificirati u odnosu prema prvotnoj ideji koju smo imali, poput one da maraton održimo u svibnju i time obilježimo i obljetnicu Beethovenova rođenja, ali i Tjedan Europe kao i Dan Europe koja za svoju himnu koristi posljednji stavak upravo Beethovenove Devete simfonije, što dovoljno govori o njemu kao veličini i u onom glazbenom smislu, ali i o njegovoj veličini u ljudskom smislu. Beethoven je čvrsto vjerovao u ideje Francuske revolucije koje su Europi, ali i svijetu dale novu smjernicu, i na čijim se idealima, usudim se reći, i temelji današnje društvo.

Ne bismo trebali biti skromni u ovoj situaciji, pa tako valja reći i kako se ovim događajem Akademija, kao i sam Osijek, pridružuje gradovima diljem svijeta koji ovu godinu obilježavaju Ludwigom van Beethovenom, poput njegova rodnog Bonna, Beča, Pariza, Madrida, Melbournea, New Yerseyja, Rima…
NISMO ODUSTALI OD MARATONSKE FORME
Kao što vidite, sam Maraton smo na neki način podijelili na dvije skupine izvođača. Mlade talentirane snage će se prve predstaviti publici kao i starijim, već etabliranim kolegama pijanistima, nakon čega će se s publikom prepustiti njihovom muziciranju. Od samih početaka razgovora o ovoj temi tako smo zajednički i zamišljali ovaj događaj ne odustajući ni u kojem trenutku od ove maratonske forme – ne kao ekskluzivitet, već priznatih pijanista, nego kao susret, slobodno mogu tako reći, različitih generacija pijanista, kao i različitih škola. Uz svu svoju svečanost koju ovaj događaj nosi trudimo se da ovo bude i jedna razmjena iskustava iz koje će svi izići bogatiji. Svakako da će se cijeli ovaj događaj snimati, a zbog još uvijek dijelom restriktivne situacije ovaj će događaj ići uživo i na društvenim mrežama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku - napominje Antonio Šabić.
10.

dana listopada od 10 sati i 10 minuta sve do večernjih sati
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike