PIXSELL
8.1.2024., 00:00
KRISTIAN NOVAK JEDAN OD NAJVAŽNIJIH SUVREMENIH AUTORA
Želio bih se što prije povući u izolaciju i raditi na novim pričama
Krajem 2023. godine predstavio je svoj novi roman “Slučaj vlastite pogibelji”, koji je poslužio je kao predložak za predstavu

Krajem prošle godine predstavljen je novi roman Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji". Bez sumnje, riječ je o jednom od najvažnijih suvremenih pisaca čiji se svaki roman s nestrpljenjem iščekuje.



Maksimum


“Slučaj vlastite pogibelji", baš kao i prethodni romani "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši", poslužio je kao predložak za predstavu koja je redatelj Ivan Plazibat postavio u varaždinskom HNK-u. Roman je u manje od mjesec dana doživio drugo izdanja, a nakon predstavljanja u Gavelli Novak je sat vremena potpisivao knjigu. Na Interliberu je njegova knjiga bila među najtraženijima, na Sajmu knjiga u Puli također.

- Generalno, nikada ne očekuješ takav uspjeh. Nakon što je tekst gotov, ne znaš valja li ijedna rečenica u njemu. Kad knjiga iziđe, kad prestane biti tvoja, i kad čitatelji traže nekakav kontakt, to dođe kao neko olakšanje. Ne mogu biti sretniji kako se stvari odvijaju oko te priče koja je mani izuzetno važna - rekao je Novak za HRT.

Novak je jedan od rijetkih pisaca koji tri romana zaredom piše jednako kvalitetno. Čitatelji željno iščekuju svako novo djelo, a kritika ih unisono hvali. Novakova trilogija sada je završena.

- Teško je govoriti o unisonosti. Ima onih kojima je ova knjiga najbolje što sam napisao, ima onih kojima je najgora. Na to ne možeš utjecati, ali ono što mogu je dati svaki atom u tu knjigu. Ne objavljujem puno - u prosjeku to je jedna i pol knjiga u desetljeću, pa pokušavam da to bude maksimum koji mogu dati - komentirao je Novak.

- To je jedinstvena trilogija u povijesti hrvatske književnosti gdje ne znaš koja je knjiga bolja, a to su njegove zasluge. Naravno da se on s vremenom kao pisac razvio i na tomu mu posebno hvala jer moj je posao sada više psihološka pomoć nego neko uredničko kraćenje, dodavanje ili širenje. On sve toliko dobro razrađuje, i toliko je sjajan i kompletan autor, da piše na engleskom, bio bi svjetska zvijezda - napisao je Kruno Lokotar, urednik knjige.

Roman započinje tragičnim slučajem koji potresa zajednicu. Mladi prometni policajac pronađen je mrtav na stražnjem sjedalu svog automobila. Novaka je je ta priča dugo mučila, dugo se njome bavio i istraživao je.

- Važna mi je što zbog geografske blizine, jer je to opet slučaj koji se dogodio u Međimurju, što zbog raspetljavanja te priče i zbog obitelji tog mladog policajca i svega što su morali prolaziti. Dugo mi nije padalo na pamet o tomu pisati fikciju, međutim čini se da svaka opsesivna misao kod mene završi kao književni tekst - rekao je Novak.

Miniserija


Ponovno radnju, dakle, smješta u Međimurje, jezik mu je i dalje važan u pisanju, no već je ranije rekao da je ovo njegova posljednja priča o Međimurju.

- Mislim da jest, a mislim da je i Međimurcima već dosta... Ni jedna od svih ovih skica koje trenutno imam, a s kojima još ne znam što će biti, nema Međimurje kao bitnu lokaciju - ustvrdio je Novak.

Novak je oprezan s izjavama o filmskim adaptacijama svojih romana, no čini se da ćemo ipak vidjeti ekranizaciju njegovih djela - govorilo se o "Črnoj mati zemli":

- Trenutno se ‘kuha‘ "Ciganin, ali najljepši" kao miniserija. Međutim, dosta sam naučio o filmskom biznisu da se ne zalijećem s bilo kakvim najavama. Uglavnom, ni od jednog projekta se nije odustalo, a i "Slučaj vlastite pogibelji" bi isto mogao završiti na ekranima - najavio je Novak.

Je li mu ovaj veliki uspjeh radost ili teret?

- I jedno i drugo, zato što sad treba iskomunicirati što je s tom knjigom i na neki način vidjeti koje su društvene reakcije na sve to skupa, ali želio bih se što prije povući u izolaciju i raditi na novim pričama kojima se jako veselim - zaključio Novak. T.K.