Svijet
SUKOB MIGRANATA KOD BIHAĆA

Ubijena dva Pakistanca, 18 ranjeno
Objavljeno 1. listopada, 2020.

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona nastavljaju istragu o sukobu migranata u srijedu oko 22 sata u Žegarskom polju, na lokaciji između naselja Žegar kod Bihaća u smjeru planine Plješevice, u blizini granice s Hrvatskom, kada su ubijene dvije, a ozlijeđeno 18 osoba.

- Ubijeni i ranjeni su državljani Pakistana, a sve ozljede su nanesene hladnim oružjem, nožem, kao i tupim predmetima, drvenim palicama. Prema njihovim izjavama, oni su napadnuti od druge skupine migranata iz Afganistana - izjavio je za BiH medije glasnogovornik tamošnje policije Ale Šiljdedić i dodao kako još tragaju za počiniteljima, a otežavajuća okolnost je što su odbjegli migranti, pretpostavlja policija, pod Plješevicom, na samoj granici s Hrvatskom.

Do sukoba je došlo u jednom od "divljih" šatorskih naselja, koje migrantima služi kao prijelazna točka prema Plješevici, samo nekoliko sati nakon što su vlasti Unsko-sanskog kantona ispraznile privremeni prihvatni centar Bira i migrante prebacile u kamp Lipa nedaleko od Bihaća. Riječ je o "divljim" šatorskim naseljima koja se grade na području cijelog USK-a i migranti od tamo kreću na ilegalni prelazak granice s Hrvatskom. Na tom pograničnom području, gdje je na tisuće migranata odlučnih ući u Hrvatsku i nastaviti prema nekoj od zemalja zapadne Europe, česti su sukobi među migrantima, a ovaj od srijede navečer ima najtragičnije posljedice.

Prihvatni centar Bira otvoren je prije dvije godine, a njegovo zatvaranje mjesecima traže građani Bihaća, ali i vlast kantona koja nije mogla postići nikakav dogovor s državnim vlastima o rješavanju tog problema, doznaje Deutsche Welle i dodaje kako kantonalne vlasti više nisu mogle čekati pa je 81 maloljetnik prebačen u kamp Borići u Bihaću, a ostatak je prebačen u Lipu. Unsko-sanski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kaže da su sada na potezu državne vlasti i međunarodna zajednica.

- Spremni smo pružiti tehničku pomoć i držimo da na Lipi ima dovoljno prostora za kamp za dvije do tri tisuće migranata - kaže Kljajić. M.F.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike