Novosti
ISTRAGA U AFERI JANAF

Katarina Gašparac i Zvonko Maras pušteni nakon što su priznali
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Nakon što je direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec u ponedjeljak prvi priznao krivnju u aferi Janaf i pušten da se brani sa slobode, iz zatvora su u srijedu izašli i voditeljica EU projekata u Vodoopskrbi Katarina Gašparac i Zvonko Maras iz tvrtke Solarna tehnologija.


Puštanje još dvoje osumnjičenika iz istražnog zatvora u Remetincu u srijedu je potvrđeno na zagrebačkom Županijskom sudu.


Neslužbeno se doznaje da su Jelisavec i Gašparac priznali kako su po nalogu velikogoričkog gradonačelnika i saborskog zastupnika HDZ-a Dražena Barišića namještali natječaj za pročišćivač otpadnih voda u tom gradu za tvrtku Elektrocentar Petek prvoosumnjičenog Kreše Peteka. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s Petekom je ugovoren posao za iznos od 148 milijuna kuna. Osim Jelisavca i Gašparac krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret priznao je i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u zajednici s Petekovim Elektrocentrom. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika iz afere Janaf. Jelisavec je pušten na slobodu nakon što je zatražio da iznese dopunu obrane i dao višesatni iskaz u Uskoku, a na čiji je prijedlog pušten iz istražnog zatvora. Mediji pišu da je Jelisavec, priznajući djelo, teretio Barišića, Peteka i dvije suosumnjičenice. Neslužbeno se doznaje da je Jelisavec izjavio kako je sve što je Barišić tražio od njega vezano uz pročišćivač otpadnih voda proslijedio Gašparac kako bi ona to i provela.


Gašparac je navodno kazala Uskokovim istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da natječaj prođe i da se dogovori cijena kako u konačnici ne bi bilo pritisaka na gradsku tvrtku da je ona snizi. Usto, Gašparac je navodno izjavila istražiteljima da je Jelisavec inzistirao da pripremu natječaja povjeri Mirjani Prodan, osumnjičenoj bliskoj Petekovoj suradnici.


Prema portalu Telegram, iz tajno snimljenih razgovora Katarine Gašparac proizlazi da je ona prvotno odbila sudjelovati u provedbi natječaja, na što je pristala tek nakon Jelisavčeva inzistiranja.
Uz glavne aktere te korupcijske afere - Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić. H
Iz snimljenih razgovora proizlazi da je Gašparac prvotno odbila sudjelovati u namještanju natječaja
Možda ste propustili...

ODGOĐENO SUĐENJE, VRBANOVIĆ MORAO NA TESTIRANJE

Zoran Mamić požalio se na dolaske u Osijek “jer svi imaju puno obveza”

622 PACIJENTA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU, 38 NA RESPIRATORU

U Hrvatskoj rekordnih 1424 novozaraženih, umrlo 11 osoba