Regija
STRUKOVNA GRUPA RAČUNOVOĐA VPŽ-A

Velik je problem nejednaka praksa poreznih ispostava
Objavljeno 1. listopada, 2020.
VIROVITICA - Pod predsjedanjem Vlatke Struse održana je Sjednica Strukovne grupe računovođa Županijske komore Virovitica, kojoj su, uz članove Vijeća, nazočili i predsjednik HGK – ŽK Virovitica Zlatko Pleša te direktorica Kristina Pleša. Jednoglasno je usvojen novi Poslovnik o radu strukovne grupe, a potom se raspravljalo o prijedlogu nacrta Kodeksa etike u poslovanju računovođa. Članovi strukovne grupe svoj će prijedlog Kodeksa uputiti na usvajanje na sljedeću sjednicu udruženja računovođa HGK. Raspravljalo se i o problematici vezanoj uz Poreznu upravu, konkretno SNU obrascima koji su prebačeni na računovođe, a za koje je već nekoliko puta Poreznoj upravi istaknuto da bi se trebali odrađivati drukčije, odnosno automatizmom. Jedan od problema računovođa je i usklađivanje PPO obrasca, gdje jedno od mogućih rješenja može biti iskazivanje i dostava obrasca u zadnjem mjesecu kvartala, što bi moglo biti zadovoljavajuće za sve strane. Fiskalizacija – prijava poslovnih prostora, obveza koja je također nametnuta računovođama, rečeno je, nosi niz problema u praksi, zbog čega je naglasak i dalje na vraćanju te obveze na tvrtke. Članovi Strukovne grupe ponovno ističu veliki problem nejednake prakse u postupanju poreznih ispostava, odnosno referenata.

- Kao dobar primjer kvalitetnog odnosa s Poreznom upravom navodimo vrijeme pandemije, kada je Porezna uprava objavila sažetak postupanja u određenom slučaju, pa bi se slično trebalo primjenjivati i dalje. Pohvaljujemo rad institucija za vrijeme pandemije, kada se sve prihvaćalo u digitaliziranom obliku, pa se apelira da se takav način rada nastavi - rekla je predsjednica Strusa.

ŽK Virovitica i Bjelovar planiraju organizirati zajedničku online edukaciju u dogovoru s prof. dr.sc. Ivanom Čevizovićem o aktualnim temama za računovodstvenu djelatnost. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike