Kultura
POBJEDNICA 17. NATJECANJA FERDO LIVADIĆ

Mlada Lucija Stilinović osvaja zrelošću i kompletnošću
Objavljeno 30. rujna, 2020.

Prosudbena komisija dugo je vijećala i na kraju u jednoglasju zaključila da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović - objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.


U obrazloženju odluke prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da su "stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović", dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.


Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna bruto, što je osigurao Festival, a nagradu je uručila ravnateljica POU-a Samobor Jelena Vojvoda. Usto, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju, koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021.


Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruke pijanistice Mije Pečnik. U obrazloženju je prosudbena komisija navela da "Impromptu op. 32b minijatura je Dore Pejačević koja je pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević i otkrila puni sustvaralački potencijal mlade interpretkinje".


Mia Pečnik osvojila je 7500 kuna u bruto iznosu, koji osiguravaju pokrovitelji, te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković.


Prosudbena komisija zaključila je da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.


To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja - Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi trija - violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, na početku su praizveli skladbu Za njih troje, koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da "sukladno sastavu (trio) u formalno-zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje".


Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama i Zovu me Tryor Dubravka Detonija, za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak - Ruski plesovi iz baleta Petruška Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni potom je bila jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada, koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija. N.Vek.
Za pobjednicu će Mirela Ivičević napisati novu kompoziciju, koja će biti praizvedena na natjecanju 2021.
Možda ste propustili...

DANCE INN/OUT PREDSTAVLJA "SPEKTAKL" I "PORTRETE"

Između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja

KONCERTNO ČITANJE NA DANIMA MATICE HRVATSKE

Kazališne struke koje čine predstavu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana