Dome slatki dome
OMILJENA ZIMSKA CVJETNICA

Što je niža temperatura, ciklama će duže cvjetati
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Ne voli prskanje ili zalijevanje po lišću, pa se zalijeva isključivo u tanjurić

Dok drugo bilje tone u san, ciklame se bude i svojim žarkim bojama podižu raspoloženje. Nažalost, većina ljudi, nakon cvatnje i uvenuća listova, sadnice baci u smeće, ne znajući zapravo da biljka odlazi u fazu mirovanja.

Za razliku od drugih cvjetnica, ova biljka ima obrnuti bioritam, odnosno cvate tijekom zimskih mjeseci, a miruje tijekom ljetnih.

Najveća pogreška koju ljudi čine je da pokušavaju održati cvatnju cijele godine. Međutim, kao i sve, tako i ova biljka treba vrijeme mirovanja kako bi preživjela. Tada listovi počnu žutjeti i venuti. To je posve normalna faza, ali većina smatra da griješi prilikom uzgoja pa biljci počne davati poprilične količine vode i svjetlosti.

Njega ciklame kao sobne biljke nije komplicirana, ali se uvelike razlikuje od njege ostalog sobnog bilja. Temperatura je nešto na što su ciklame vrlo osjetljive. Najbolja temperatura za uzgoj je od 10 do 20 Celzijevih stupnjeva. Što je niža temperatura, to će biljka duže cvjetati.

Iako voli vlažan supstrat, pretjerano zalijevanje ovu biljku može ubiti. Supstrat valja ostaviti da se osuši na dodir pa tek onda ponovo zaliti. Vlažnost je vrlo važna stavka prilikom uzgoja u zimskim mjesecima. Kako ne vole prskanje ili zalijevanje po lišću, ciklame se zalijeva isključivo u tanjurić, te se na taj način osigurava dovoljna količina vode. Nakon što se supstrat „napije“, iz tanjurića izlijte višak, te na taj način spriječite truljenje samog korijena.

Ako primijetite da je biljka prerasla lončić u kojem trenutno raste, vrijeme je za presađivanje, ali s tim pričekajte do faze mirovanja. Tada koristite univerzalni supstrat za sadnju. Ubrzo nakon cvatnje listovi će početi žutjeti te se biljka sprema za fazu mirovanja.

Kada primijetite prve znakove mirovanja, odstranite suhe listove i smjestite biljku u najmračniji i najhladniji dio stana. Nemojte je zalijevati bar dva do tri mjeseca. Naime, toliko je ciklami potrebno kako bi se „odmorila“ i pripremila za novu sezonu rasta.

Tada treba prestati zalijevati te pustiti da biljka odbaci sve lišće. Uklonite uvelo lišće i ako biljku ne sadite na otvoreno, posudu smjestite na hladno i tamno mjesto sljedećih 2 do 3 mjeseca. U toj se fazi supstrat ne smije zalijevati i mora se posve osušiti. Nakon 2 do 3 mjeseca priuštite biljci natapanje, ali isto tako dopustite da se ocijedi višak vode. Sa sljedećim zalijevanjem pričekajte dok se ne pojave prvi listovi. A tada započnite i prihranu. Ubrzo nakon što se pojave listovi, pojavit će se i cvjetovi.

Za prihranu valja koristiti tekuće organsko gnojivo, i to svaka 2 do 4 tjedna dok je biljka u fazi cvatnje. S prihranom valja stati kada cvjetovi počnu venuti, a izostaviti je sasvim u fazi mirovanja biljke, odnosno u ljetnim mjesecima. Ciklama je biljka koja za bujan rast traži i dnevnu svjetlost. Zato je smjestite na prozorsku klupčicu, podalje od izvora topline i propuha, ali i direktnih Sunčevih zraka. Idealan položaj je prozor koji je okrenut prema istoku ili zapadu.

Ako fazu mirovanja biljci osiguravate na otvorenom, posadite je u sjenovitom dijelu vrta, najbolje na sjevernoj strani ograde ili ispod stabla. Ali pripazite da biljku unesete u zatvoreni prostor prije negoli se temperature spuste ispod 10 stupnjeva. Imajte na umu da je ciklama otrovna, zato je držite podalje od kućnih ljubimaca i djece.

Pri kupnji dobro pregledajte biljku. Kvalitetna sadnica ima snažne i svježe listove, a tik do korijena moraju se nazirati mali pupoljci. Kupujte isključivo one sadnice koje imaju 10 ili više pupoljaka, a ne samo cvjetove, jer će biljka duže trajati. Ako se za ciklamu dobro brinete, ona može cvjetati sve do ožujka. Redovito uklanjajte uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranite i oprezno zalijevajte.

Jasminka Knežević
Bogato cvate u raznim bojama
Ciklama pripada porodici jaglaca, a podrijetlo vuče sa sredozemnog područja, Male Azije te otoka Rodosa i Cipra. Bogato cvate u širokoj paleti od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste pa sve do dvobojne kombinacije i kovrčavog ruba latica. Višegodišnja je biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja, a listovi su zeleni, srcolika oblika, nerijetko obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom
Tolerancija na hladnoću
Ciklame obično rastu u suhim šumama, na mjestima gdje su bar djelomice zaštićene od intenzivne Sunčeve svjetlosti. Tolerancija na hladnoću razlikuje se od vrste do vrste, a najotpornija je vrsta C. hederifolium, koja može izdržati i temperature od -15 Celzijevih stupnjeva ili niže, ako je prekrivena snijegom. Ostale vrste nisu otporne na hladnoću i mnoge su vrste ugrožene zbog klimatskih promjena.
Pranje ruku nakon presađivanja
Divlja ciklama posjeduje neka ljekovita svojstva, ali je i otrovna. U narodnoj medicini najčešće se koristi kao suhi prašak za čišćenje crijeva, liječenje starih rana, čireva i polipa u nosu, za ublažavanje tjeskobe, napetosti i menstrualnih bolova te za liječenje jakih glavobolja. Otrovni dio ciklame je gomolj s korjenčićima, pa je nakon diranja i presađivanja biljke potrebno dobro oprati ruke.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike