Osijek
POMRAČENJE LED RASVJETE

Grad ni ‘91. nije bio u ovakvom mraku
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Jug 1 još uvijek je u mrklome mraku, a situacija je slična i na Jugu 2, u Medulinskoj i Stonskoj ulici, kaže Igor Pandžić

Što je zajedničko Wilsonovoj, Daruvarskoj, Hebrangovoj, Stonskoj i nizu drugih ulica u gradu u posljednjih mjesec i pol? Loša novopostavljena LED rasvjeta, koja od sredine kolovoza ne osvjetljava ulice onim svjetlom kakvo bi javna rasvjeta trebala davati. Štoviše, Osječani dobro pamte Domovinski rat i obvezno zamračenje, a sadašnja ih rasvjeta podsjeća upravo na ta vremena. No kada je zamračenje ukinuto, grad je svijetlio "kao Betlehem", dakle prije gotovo 30 godina, za razliku od ove moderne rasvjete, vrijedne čak 30,8 milijuna kuna. U travnju ove godine najavljeno je postavljanje 11.086 rasvjetnih tijela. Nastavi li se postavljanje ovako loše rasvjete, slažu se stanovnici, grad će biti u gotovo mrklome mraku, a što je već sada tako u nekim četvrtima.

Ugrožena sigurnost
Podsjetimo, na problem je sredinom kolovoza najprije upozorila GČ Gornji grad i njezin predsjednik Antonio Lozančić te je u Hebrangovoj i Ilirskoj ulici održao konferenciju za novinare u večernjim satima. Ondje, naime, LED rasvjeta osvjetljava kolnik, ne i pločnik, na što su upozorili i tamošnji stanari, pobunivši se ne samo zbog činjenice što je rasvjeta loša nego i zbog toga što se tako njihova djeca kroz mrak vraćaju iz škola. Usto, rečeno je, ni stariji sugrađani nisu sigurni. Situacija se nije promijenila, pa Lozančić kaže da je vidljivost i nadalje jako loša.

- Najčešći upiti građana upravo su u vezi s rasvjetom. Kako dolaze kraći dani, građani starije životne dobi, kao i roditelji djece, zabrinuti su za sigurnost. Osim toga, zabrinjava nas i novopostavljena konstrukcija, koja ni estetski ni sigurnosno ne ulijeva povjerenje. Grad Osijek je očito priznao propust prilikom postavljanja famozne LED rasvjete i nadamo se da ovo novo rješenje neće biti promašaj - kaže Lozančić, objasnivši da je nedavno na ulazu u Ilirsku od Kanižlićeve na gornji dio prvih nekoliko stupova postavljen dodatak kako bi snop svjetla bio viši. Ondje je i lampa koja baca svjetlo na drugu stranu, no Lozančić priznaje da ga plaši izgled konstrukcije, koja izgleda nestabilno. Strahuje kako će nova modifikacija reagirati na prvo jače nevrijeme.

Od nestabilnih lampi ne moraju strahovati u GČ Novi grad, gdje se situacija nije promijenila od sredine rujna, kad je konferencija za novinare održana sa svjetiljkama mobitela. U to o kakvome je mraku riječ, uvjerila se i naša ekipa, a predsjednik te četvrti Luka Došen podsjeća da je nakon te konferencije bilo Gradsko vijeće Grada Osijeka te je rečeno da će se održati posebna sjednica o toj temi.

Prigovori građana
"Kao Gradska četvrt nismo ni tražili očitovanje, jer smatramo da to i nema smisla, s obzirom na to da je ovo tema koja zahvaća cijeli Osijek. To je elaborirao i predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić. Ipak, rekao bih da je stanje u svim ulicama u našoj četvrti loše, odnosno nije posve zadovoljavajuće", kaže Došen, naglašavajući ozbiljnost situacije u Wilsonovoj, Vatrogasnoj i na području Uskih njiva i Vatrogasnog naselja. Situaciju na Jugu 1, dodao je, bolje je i ne spominjati. Došen također ističe da su djelatnici Parangala luksometrom mjerili jačinu svjetla u Wilsonovoj te da je uređaj pokazao kako sam kolnik i pločnik nisu adekvatno osvijetljeni.

- Količina svjetla manja je nekoliko puta od zadovoljavajuće. Mogu to potvrditi jer sam bio ondje - naglašava Došen.

Dodajmo tomu da je i susjedna četvrt, Jug 2, dijelom neosvijetljena unatoč novoj LED rasvjeti. Predsjednik GČ Jug 2 Igor Pandžić kaže kako su zaprimili prigovor iz Medulinske i Stonske. Iako nije onoliko mračno koliko na Jugu 1, Pandžić kaže kako očekuje da se situacija popravi. Očekuju to i stanovnici u ostalim dijelovima grada koji svjedoče da, nakon što padne mrak, ne vide prst pred nosom pokraj stupova nove LED rasvjete.

Dodajmo tomu da je Glas Slavonije još 8. rujna zatražio objašnjenje Grada u vezi s novom rasvjetom, no odgovor do danas nismo dobili. Nekoliko dana od našeg upita održana je sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je oporba pozvala gradsku vlast da odustane od projekta javne rasvjete. Međutim, predstavnici izvođača isticali su da je riječ o projektu koji ostvaruje velike uštede, ali i rekli kako je Osijek prvi grad na svijetu koji je cijeli grad osvijetlio novom vrstom LED rasvjete. Rečeno je da se projekt razvija, a grad Osijek je mjesto gdje se provodi pokus kako nova rasvjeta treba i može funkcionirati. Za sada iz brojnih ulica građani svjedoče: “Ovako funkcionirati ne može!”

Marija Mihelić
Na mjestima gdje je nova rasvjeta građani su prisiljeni hodati s upaljenim svjetiljkama mobitela
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike