Osijek
ŽUPAN AKTUALIZIRAO IDEJU O OSNIVANJU JAVNE USTANOVE

Borba protiv komaraca: Županija spremna sudjelovati u kupovini 2-3 zrakoplova
Objavljeno 30. rujna, 2020.

U roku od mjesec dana svi gradonačelnici i načelnici dobit će konkretan prijedlog konačnog rješenja problema s komarcima na području cijele Osječko-baranjske županije tako da se osnuje jedinstvena javna ustanova ili trgovačko društvo.

Najzvučnija je to informacija s jučerašnjeg radnog sastanka župan Ivana Anušića s gradonačelnicima sedam gradova i načelnicima 35 općina s područja Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu bilo je šest aktualnih tema, no najveću pozornost dobila je točka - uloga jedinica lokalne samouprave u borbi protiv komaraca. U uvodnom obraćanju župan se osvrnuo na događaje u vezi s komarcima prošle i ove godine. Podsjetio je kako je Osječko-baranjska županija prošle godine interventno reagirala u vrijeme najveće najezde komaraca, od Vlade RH uspjela je ishoditi 1,3 milijun kuna, izdvojiti i vlastitih 3,7 milijuna kuna, nabaviti sredstva, tretirati cijelu županiju iz dva aviona i riješiti problem.

- Ove godine ponovila se najezda komaraca i opet se nije mogla kontrolirati. Na tu opasnost upozoravao sam i na sastanku naše koordinacije u siječnju te najavio kako se problem može ponoviti i da će tada doći do međusobnog optuživanja, što se i dogodilo. Kada su komarci krenuli, Grad Osijek počeo je optuživati općine, jedne općine optuživale su druge općine i gradove, a uglavnom se prst upirao u Županiju. Prošle godine Županija je intervenirala jer je bilo nemoguće živjeti. Međutim, sredstava za tu namjenu trebali su isplatiti gradovi i općine, što je njihova obveza. Dogovorili smo se da će Županija ubuduće obavljati svoju zakonsku obvezu, dakle monitoring i davanje preporuka, a ostalo je obveza lokalne samouprave. Donijeli smo i strategiju kako se ubuduće boriti protiv komaraca, no opet smo ove godine imali problem - rekao je župan. Ne želi više prebacivanje odgovornosti i krivnje, nego se zauzima za rješavanje te situacije.

- Potrebno je osnovati jedinstvenu javnu ustanovu ili trgovačko društvo, što sam već predložio, no nekoliko općina tada je to odbilo. Sada taj model ponovno predlažem jer jedino je rješenje u borbi protiv komaraca zajednički nastup i jedinstven pristup na području cijele županije, sve drugo je uzalud - zaključio je župan.

Kriterij za podjelu troškova bio bi broj stanovnika svake općine i grada, a župan će zatražiti i pomoć Vlade RH i resornih ministarstava. Naravno, Županija će također sudjelovati u tim aktivnostima, pa tako i kupnji dva ili tri zrakoplova. Konkretan prijedlog uskoro će biti poslan čelnicima gradova i općina, a njihova će odluka biti presudna za daljnje događaje, odnosno hoće li odabrati zajednički pristup i financiranje borbe protiv komaraca, a time i osiguravanje normalnog života na ovim prostorima tijekom ljeta, ili će se zadržati parcijalno rješavanje problema komaraca, unaprijed osuđeno na neuspjeh.

Dario Kuštro
DIO PREPORUKA OSTAO BEZ ODGOVORA
Hrvoje Bekina, iz Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, izvijestio je kako je Zavod izdao 96 preporuka za tretmane komaraca, od čega za 25 preporuka nije dobio nikakav odgovor. Nažalost, neki od tih “neodgovora” odnosili su se i na preporuke za provođenje larvicidnih tretmana kao dokazano najučinkovitiju metodu suzbijanja komaraca.
Najčitanije iz rubrike