Sport
SLAVLJE U NAŠICAMA

“Grom” je udario u završnici,
NEXE u skupini Europske lige
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Našičani nastavljaju svoj europski put i sad čekaju bečki ždrijeb

Inati se, Slavonijo, odjekivalo je našičkom dvoranom nakon 60 minuta uzvratnog susreta drugog kola Europske lige. Potrganih dresova i krvavih koljena, iscrpljeni kao pravi ratnici, rukometaši NEXE-a svladali su španjolskog viceprvaka Bidasou Irun 29:24 te tako nadoknadili “minus tri” (30:27) iz prvog susreta tjedan dana ranije u Irunu.

Početak 1:6
Loša vijest za NEXE dogodila se odmah na početku susreta. Desni vanjski Marko Buvinić uhvatio se za koljeno pa je već nakon nepune minute napustio teren. Kao da je to dalo naslutiti sljedećih “pet crnih minuta” za domaće. Španjolci su u 6. minuti stigli do vodstva od 6:1. Odriozola je iz kontre ili desnog krila tada postigao čak četiri pogotka, u listu strijelaca upisao se i iskusni pivot Julen Aginagalde, a seriju je pogotkom iz svojeg polja zaključio vratar Menendez Ledo. Konačno je NEXE zabio preko Bakića, koji je zamijenio tada isključenog Jelinića, isturenog igrača u 5-1 obrani s kojom je Hrvoje Horvat krenuo u susret na Španjolce. Ubrzo je na vratima Car zamijenjen Radovanovićem, a na crti Pešića, koji prije toga nije iskoristio tri čiste situacije, zamijenio je Pribetić. Mladi je pivot svojim pogotkom u 14. minuti smanjio vodstvo Španjolaca na 7:5, a njihova trenera odmah natjerao na zvanje time-outa.Prije toga i Horvat je iskoristio minutu odmora. Pribetić je svojim drugim pogotkom u 19. minuti donio NEXE-u izjednačenje (8:8). Vozab je potom španerski donio vodstvo NEXE-u, a onda nakon što je Mrđenović presjekao španjolsku akciju, kontru riješio mladi Fran Mileta za vodstvo NEXE-a 10:8 uz igrača više jer je isključenje zaradio Odriozola. No nisu to “gromovi” iskoristili. Jaganjcu je svirano probijanje, Jeliniću je šut s krila obranio Menendez, a Rodin je svoju prigodu promašio pa je neiskorištene prigode kaznio Rumunj Racotea, koji je prekinuo crnu gostujuću seriju od čak deset minuta bez pogotka. Konačno, u 28. minuti Pribetić je svojim trećim pogotkom donio NEXE-u “plus tri” s čime je anulirana prednost Bidasoe iz prvog susreta. No, španjolski junaci s početka susreta Aguinagalde i Odriozola smanjuju na 12:11 da bi Vozab iz sedmerca donio NEXE-u “plus dva” na odmoru.

Odlično su otvorili nastavak domaći te stigli do vodstva od pet razlike, ali problemi su nastali jer je Jelinić imao drugo isključenje. Iskusni Španjolci čekali su svoju priliku.

Ostali bez dresova
Prednost NEXE-a pomalo je curila, a koliko je Bidasoi susret bio značajan svjedoči da smo u obrani vidjeli i Aginagaldea, što je posljednjih godina dok je igrao za Španjolsku ili razne klubove u Ligi prvaka (Ciudad Real, Kielce) bio rijedak slučaj. U posljednjih deset minuta ušlo se s izjednačenim rezultatom nakon što je Salinas šutom s poda pogodio za 22:22. No ovaj put “gromovi” su udarili u završnici. Zadržali su pribranost premda su nastali problemi s dresovima. Pešiću, Pribetiću i Severcu bili su potpuno poderani, pa primjerice Severec nije ni imao pričuvni i nije se mogao vraćati u igru. Serijom od 3-0 vraća NEXE u 54. minuti vodstvo koje ih tada vodi u Europsku ligu. Radovanović je bio siguran kotač na vratima, a korak prema skupinama Europske lige napravio je solo akcijom Rodin za vodstvo 28:24. Nakon što je Racoteaa promašio cijela vrata, uslijedila je jurnjava po terenu pa se pružila prilika Jeliniću za potvrdu prolaska u skupine Europske lige i iščekivanje u Našicama bečkog ždrijeba.

Krešimir Lacković
NEXE        29 (13)

BIDASOA        24 (11)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 400. Suci: Nenad Nikolić i Dušan Stojković (Srbija).

NEXE: Car (1+0), Radovanović (11+0), Bakić 2, Mileta 1, Mrđenović, Barišić-Jaman, Buvinić, Jelinić 4, Vida, Severec, Pešić, Kević 2, Rodin 5, Jaganjac 7, Vozab 4(2) i Pribetić 4.

BIDASOA: Sierra (2+1), Ledo Menendez 1 (7+0), Cavero, Carrasco 1, Racotea 4, Zabala, Odriozola 7, Aginagalde 5, Serrano, Salinas 4, De la Salud 1, Azkue, Tesoriere, Da Silva, Bartok 1 i Bonnano.

SEDMERCI: NEXE 4(2), Bidasoa; ISKLJUČENJA: NEXE 6 minuta (Jelinić 2+2, Vida 2), Bidasoa 4 minute (Racotea 2, Bartok 2).
Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike