Novosti
VIŠESATNI PROBLEM U HT-U BLOKIRAO TELEFONE

Nezapamćen kvar na sustavu
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Butković: Ne radi se o ugrozi nacionalne sigurnosti, ali je sigurnosni problem

Hrvatski Telekom (HT) je u utorak poslije 16 sati otklonio kvar koji je prouzročio viešesatni problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge te je počeo proces uspostave tih usluga, a prioritet su bile hitne službe. Naime, hitne su službe zbog ovog kvara bile prisiljene žurno priskrbiti alternativne brojeve drugog operatora odnosno fiksne linije kako bi mogle reagirati u hitnim slučajevima. Ovako kaotičnu situaciju, kaže Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, ne pamti.


"Ovo je prvi put da je centar 112 kompletno ‘ispao‘. Kad su se prije događali kvarovi, ostale bi bar analogne linije koje nisu spojene preko servera. Sad su bile onemogućene sve žurne službe i morali smo osigurati tri mobilna broja koja su sve do poslijepodnevnih sati, odnosno do otklona kvara, građani mogli zvati. Sve smo primljene pozive preusmjerili ako je trebalo prema vatrogascima, hitnoj pomoći i ostalim hitnim službama. U vrijeme kvara imali smo dojave za nekoliko prometnih nesreća i prijava alkoholiziranih vozača", rekao nam je Grgec, kao i to da su sad brojevi hitnih službi u funkciji, no za svaki slučaj, do potpune uspostave veze, na raspolaganju su bila i tri broja mobitela.


Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, kaže ravnateljica Silvana Sabo, odmah po otklonu kvara ukinuo je dva alternativna broja mobitela koja su građani zvali jer 194 nije bio u funkciji. Razlog je, kaže, snimanje razgovora koje nije bilo moguće preko mobilnoga broja pa moli građane da sad zovu isključivo broj 194.


Tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge uočen je u utorak u 10.15 i trajao je do 16.15. Uzrok kvara je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva zbog softverske greške, navodi HT. Nakon otklona kvara brojeva hitnih službi započeo je proces normalizacije i poslovnih te privatnih korisnika. HT se ispričao svim korisnicima zbog poteškoća i neugodnosti koje su imali u vrijeme kvara.


O nesvakidašnjoj situaciji očitovao se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Siguran sam da će netko izići pred javnost i reći što se dogodilo. Kada su u pitanju ključne komunikacije i komunikacije svih žurnih službi, to ne bi smio biti problem jer one imaju svoju liniju komunikacije, svoja posebna komunikacijska sredstva kad govorimo o službama civilne zaštite", poručio je ministar, izrazivši uvjerenje da sustav funkcionira.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u povodu poteškoća nastalih s HT-ovom fiksnom i mobilnom telefonijom kako se ne radi o ugrozi nacionalne sigurnosti, ali je to sigurnosni problem. Smatra i kako se spajanje s dežurnim službama treba vršiti preko više operatera, a ne preko jednoga. "To je ono na čemu moramo raditi sada da se ovakve stvari u budućnosti ne dogode", rekao je.


Marija Mihelić/H
Možda ste propustili...

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto