Mozaik
PANDEMIJA UZELA DANAK

Na rubu propasti su i luksuzni hoteli Ženeve
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Ovoga ljeta bogati gosti "promašili" su Ženevu, kongresa i poslovnog turizma nema, neki su se hoteli morali zatvoriti

Rolete na prozorima ženevskog "Richemonta" spuštene su od srpnja, nakon što je u uobičajenim okolnostima taj užurbani hotel s pet zvjezdica zbog koronavirusa ostao bez bogatih gostiju. I drugi luksuzni hoteli u Ženevi, gradu koji se hvali s najviše hotela po glavi stanovnika u svijetu, bore se da izbjegnu sličnu sudbinu.


Prije pandemije ženevski su hoteli zbrajali rekord, ostvarili su 3,2 milijuna noćenja 2019. godine. "A sad nas je pogodio ekonomski cunami", kaže Thierry Lavalley, predsjednik ženevske udruge hotelijera. Švicarska, zemlja s 50.000 zaraženih koronavirusom i 1800 umrlih, izbjegla je stroge karantene kakve su uvele druge države, ali su ograničenja u putovanjima i otkazivanje brojnih konferencija i sastanaka uzeli danak. Do kraja srpnja u Ženevi je zabilježeno samo 693 tisuće noćenja i ne očekuje se da će do kraja godine taj broj premašiti 1,3 milijuna.


- Nema kongresa, nema poslovnog turizma, a UN se jedva "pomiče". To Ženevu čini najpogođenijim gradom u Švicarskoj - objašnjava Lavalley. Sa 126 hotela i 10.000 soba, Ženeva se može pohvaliti najvećom "hotelskom gustoćom" u svijetu, odnosno omjerom broja soba i stanovnika. Ako se ništa ne poduzme, brojni će hoteli završiti kao "Richemont" koji se morao zatvoriti nakon 145 godina poslovanja.

Susjedni gradovi koji profitiraju od blizine Ženeve također pate. U Lausanni, šezdesetak kilometara dalje niz Ženevsko jezero, idući će mjesec propasti najmanje jedan hotel. Taj je grad središte više od 50 međunarodnih sportskih saveza i sjedište Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO), a ovih mjeseci malo tko dolazi. Svi su složni da je nužno naći "sredinu" između zdravstvenih i ekonomskih interesa kako bi se "izvukli s dna ove rupe".


Milan Bugarić
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike