Novosti
SPORAZUM HRVATSKE I BIH O ODRŽAVANJU

Popravak 10 graničnih mostova
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potpisali su u utorak sporazum o održavanju i rekonstrukciji deset cestovnih mostova na državnoj granici dviju zemalja, koji uključuje razmjernu podjelu troškova u omjeru 50:50.

Sporazumom se uređuju odnosi međusobne suradnje o održavanja i rekonstrukcije deset mostova, od kojih je većina preko rijeke Save, a nekolicina se odnosi na mostove preko rijeke Une te rijeka Maljevac i Korane. Ocjenjuje se da neće biti problema što se tiče financijske konstrukcije, jer u konačnici se i ne radi o velikim sredstvima. Realizacija sporazuma podrazumijeva redovno i izvanredno održavanje mostova, od kojih su neki, poput onog na graničnom prijelazu Gunja - Brčko, u posebno lošem stanju.

Butković je podsjetio i na zajednički projekt izgradnje mosta Svilaj, kao i mosta preko Save koji će povezivati Hrvatsku i BiH kod Stare Gradiške. Ocjenjuje da će oba mosta značajno unaprijediti povezanost dviju zemalja. Pritom, most Svilaj je već završen, a čeka se završetak izgradnje graničnih prijelaza i puštanje u promet.

Mitrović je kao primjer mosta u lošem stanju naveo onaj koji povezuje Novi Grad i Dvor na Uni, a kao i Butković, izdvojio je i most između Gunje i Brčkog, podsjetivši kako je napravljen prije 130 godina. H