Osijek
NAJVEĆA MAKSILOFACIJALNA KIRURGIJA NAKON ZAGREBA

Prva kompletna obnova operacijskog bloka od ‘68.
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Nova sala stajala je tri mlijuna kuna, a kroz nju godišnje prode 1000 pacijenata

Zavod za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju prije nešto više od mjesec dana dobio je novouređeni operacijski blok s dvije moderne operacijske sale za opću anesteziju uz propisane standardne propusnike i klimatizaciju. Vrijednost je tog projekta oko 3,5 milijuna kuna, a zanimljivo je da je to bio jedan od posljednjih operacijskih blokova u osječkoj bolnici koji gotovo nije bio uređivan od osnutka odjela, 1968.


Istovremeno upravo je Zavod za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC-a Osijek drugi po veličini u Republici Hrvatskoj, odnosno u njemu se godišnji obavi više od 5000 operacija. Malo je poznato i da je riječ o rijetkoj specijalizaciji u Hrvatskoj, pa na području cijele države ima tek oko 40 "maksilofacijalaca", a osječka bolnica iznimno je ponosna i što je predsjednik Hrvatskog društva maksilofacijalnih kirurga upravo pročelnik Zavoda, dr. Vedran Zubčić.

- Ova nova sala zapravo omogućava veću protočnost pacijenata, odnosno skraćuje liste čekanja. Naime, liste čekanja za pojedine zahvate postoje, i to je prije svega "zubna priča". Znači, riječ je o zahvatima kod oralnih kirurga, koje doktori dentalne medicine obično ne mogu riješiti i koji zahtijevaju zahvat u sali. To su pacijenti koji inače moraju čekati i do dva mjeseca, jer prednost uvijek imaju bolesni, i ta se vrsta priče najčešće smatra estetskom. Inače, kroz salu godišnje prođe oko 1000 pacijenata, a stacionarno imamo oko 1200 ležećih pacijenta na razini godine. U ambulantnom traktu godišnje zbog malih zahvata, od uklanjanja madeža do kožnih tumora, prođe oko 2500 pacijenata. U principu, baziramo se na tretiranju mekotkivnih i skeletnih ozljeda lica. Trenutačno, primjerice, imamo dvoje pacijenata s ozljedama lica i oboje ima slomljenu čeljust. Ljudi padnu zbog bolesti poput dijabetesa ili epiliepsije, imamo poljoprivredne ili prometne ozljede, športske ozljede lica, ali i ozljede nastale u tučnjavama, slomljene nosove, gornju i doljnu čeljust, tumore ili mikrovaskularne rekonstrukcije donje i gornje čeljusti.

Naime, 3D planiranje radimo posljednje tri godine i riječ je o vrlo sofisticiranim zahvatima. Tu prvo napravimo 3D analizu preko CT modela, s pomoću čega točno znamo koji ćemo dio čeljusti ukloniti. Uklonjeni dio čeljusti potom rekonstruiramo s lisnom kosti, koja se reže pod istim kutem kao uklonjeni dio kosti. Kod takvog zahvata oporavak traje oko pet tjedana, a čeljusna kost je mobilizirana udlagama, pa se pacijent za to vrijeme hrani samo na slamku. Takva operacija traje oko deset sati i dokazuje da je maksilofacijlna kirurgija vrlo sofisticirana grana medicine - naglašava pročelnik, dr. Vedran Zubčić.

Jedini maksilofacijalni odjel koji je po broju zahvata i pacijenata veći od osječkog je onaj u KB-u Dubrava.


– Sada smo počeli raditi i rascijepe nepca i zečje usne, a jedino još ne radimo operacije deformiteta čeljusti, jer nam za to teba ortodont, kojega zbog stanja na tržištu rada medicinske struke za sada ne možemo dobiti - objašnjava dr. Zubčić.
Recimo kako je novi operacijski blok velikim dijelom financiran iz donacija, i to tvrtki kao što su Žito, Interspar, Ina i HEP, a najveći dio sredstva bio je potreban za centralnu klimatizaciju u operacijskoj sali. – Prije smo mogli imati nekoliko malih klima-uređaja, ali sada ne možete dobiti uporabnu dozvolu ako nemate centralnu klimu. Takva, velika komora za centralnu klimatizaciju teži nekoliko tona i stoji čak tri milijuna kuna, ali njome se sada hladi cijela zgrada, od Onkologije, RTG odjela do ORL odjela i nas. Sve to ne bismo mogli financirati da nas nisu podržali naši donatori - zaključuje dr. Vedran Zubčić.

Nefreteta Z. Eberhard

operacijski blok
VELIKIM DIJELOM FINANCIRAN JE IZ DONACIJA
Maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Osijek osnovao je dr. Alfred Steiner, i to 1968.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana