Kultura
VELIKO PRIZNANJE DURMANU

Naraštajima koji dolaze ostavlja pravo blago
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Kao profesor obrazovao mnoge generacije arheologa koji su svoja znanja potvrđivalı na Vučedolu

Odlukom Gradskog vijeća Vukovara dr. sc. Aleksandar Durman proglašen je počasnim građaninom Vukovara, za izniman prinos istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanje Vučedola i Vukovara.


Njegova karijera, znanstveni interes i neupitna strast prema arheološkim istraživanjima bili su usmjereni prema otkrivanju najranijih prapovijesnih kultura. Vodio je više od 60 arheoloških istraživanja u Hrvatskoj, no opsegom i važnošću zasigurno se izdvaja sustavno arheološko istraživanje Vučedola, gdje sudjeluje od 1981., u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar. Osobito je važan njegov rad na promicanju važnosti vučedolske kulture u srednjoeuropskom prostoru usmjeren na realizaciju projekta Arheološkog parka i Muzeja vučedolske kulture koji daje veliki prinos hrvatskoj znanosti i kulturi i vukovarskom turizmu.


Durman kroz cjeloživotno djelovanje budućim naraštajima ostavlja pravo blago promovirajući Vučedol kao kolijevku europske civilizacije, a kao profesor na Arheološkom odsjeku Filozofskog fakulteta u Zagrebu obrazovao je mnoge generacije arheologa koji su svoja znanja potvrđivalı na Vučedolu.


- Nisam nikad ni pomislio da bih mogao dobiti ovako veliku nagradu, no netko je prepoznao moj rad. Na Vučedolu sam četiri desetljeća i kopajući sam naučio kako možemo svijetu pokazati da je u vrijeme kada je vučedolska kultura živjela to bila najviša razina civilizacije u svijetu - naglasio je Durman, dodajući kako o značenju lokaliteta govore i riječi japanskog veleposlanika koji je nakon obilaska Muzeja vučedolske kulture rekao kako "sada zna zašto je Europa to što jest".


Durman je naveo kako se kultura s toga prostora 3000. g. pr. Kr. širila na sjever do Praga, na jug do Soluna i pokrila je 13 zemalja. Istodobno je širila i svoje izume koji su na najvišoj svjetskoj razini.


- Dugo sam vodio arheološke kampanje, ali sada se i mnogi drugi angažiraju oko pitanja značenja lokaliteta Vučedol, ima i doktorata iz vučedolske kulture te proučavanja raznih aspekata. Ističem odličnu suradnju s Ružom Marić, ravnateljicom Gradskog muzeja Vukovar, koja bi uvijek kada sam joj nešto predlagao odgovorila potvrdno. Organizirali smo zajedno gotovo deset izložbi, a prema informacijama koje sam dobio od kolega iz Slovenije izložba Vučedolski Orion koju smo prezentirali u Ljubljani bila je najposjećenija izložba u Sloveniji - istaknuo je Durman, podsjećajući kako je vučedolska kultura dala prvo slikovno pismo i prvi kalendar Europe.


I ovoga su rujna nastavljena istraživanja, no zbog korone je na terenu bilo manje ljudi. Naime, nisu došli studenti iz Zagreba, ali su u kampanji sudjelovali profesori zagrebačkog fakulteta i zaposlenici Muzeja vučedolske kulture.
- Posla za arheologe će na ovom lokalitetu biti još puno jer je do sada istraženo samo 13 % Vučedola - rekao je Durman.


Dragana Korpoš
VIŠE OD 60
arheoloških istraživanja vodio u Hrvatskoj
- Iznimno je važno poznavati svoju povijest, među ostalim i zato da bismo se njome mogli pohvaliti. Vučedol ima nevjerojatne potencijale pokazati svijetu što smo bili u prošlosti. Veoma je zanimljivo to što je vučedolska kultura prva i jedina prapovijesna kultura koja je od Dunava došla do Jadrana i pokrila cijelu Hrvatsku - poručio je.

Prisjećajući se svojih arheoloških početaka, Durman je rekao kako je kada je počeo raditi na Filozofskom fakultetu mislio kako je na Jadranu jedina arheologija koja postoji u Hrvatskoj. No onda je službeno došao istraživati u Slavoniju, u ime Odsjeka za arheologiju, prvi put upoznao vučedolsku kulturu i shvatio kako će upravo istraživanjima na istoku domovine posvetiti cijeli radni vijek.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike