Kultura
2. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE U VINKOVCIMA

Vratiti knjigu - u dječje ruke
Objavljeno 30. rujna, 2020.
VINKOVCI


Okruglim stolom o temi Čitanje u doba epidemije Covida-19 - na kojem su sudjelovali: Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Zlatko Starc, knjižničar iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru, Dubravko Mataković, strip-crtač, Nenad Barinić, strip-crtač, Vladimir Bakarić, pisac za mlade, Julijana Adamović, spisateljica, dr. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić, te u ime Vukovarsko-srijemske županije Zlata Gilja - otvoren je na Teninu salašu 2. festival dječje knjige, a u večernjim je satima u prostorima Ogranka održano druženje s ilustratorima i piscima za djecu i mlade.


Cilj je festivala i ove godine bio okupiti i animirati sve osobe vezane uz knjige i čitanje - one koji ih pišu i ilustriraju i one koji ih (samo) čitaju. Pisci, ilustratori, djeca i mladi razmijenili su ideje i iz svoje pozicije progovorili o knjigama i čitanju. Pisci su to učinili za okruglim stolom, a djeca iz OŠ Ivana Mažuranića (Vinkovci), OŠ Antuna Bauera (Vukovar), OŠ Mate Lovraka (Županja), OŠ Josipa Lovretića (Otok) i OŠ Julija Benešića (Ilok) poslala su poruke preko videoradova. Bio je to jedini način da uključe djecu u festival jer upravo je druženje s njima svrha manifestacije, naglasio je Vladimir Bakarić, književnik za djecu i mlade.


- Velika je želja svih nas da se ovaj festival nastavi. Zbog posebnih smo uvjeta morali ovogodišnje izdanje napraviti u skromnijim uvjetima. Zato traje samo jedan dan i okupili smo pisce i ilustratore samo s područja naše županije. Odjek prošlogodišnjeg festivala bio je izuzetan i zato smo, unatoč svemu, odlučili nastaviti - rekao je Dražen Švagelj.
U ovo digitalno vrijeme organizatori su se potrudili djeci i najmlađima približiti čarobni svijet koji jedino čitanjem mogu doživjeti, a vratiti knjigu tamo gdje joj je i mjesto - u dječje ruke. U planu za sljedeću godinu je Zbornik dječjih radova iz osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije kao osvrt na 2. izdanje festivala, koje je održano u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Grada Vinkovaca, te podršku Ogranka MH u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice. M. Kokaj
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike