Osijek
JOŠ JEDNO RUGLO U SREDIŠTU GRADA

Na “špicu” se vijori poderana zastava
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Zastava grada Osijeka na tzv. špicu na ulazu u Zimsku luku već neko vrijeme izgleda kao da ju je zahvatio tajfun. Osim što je ruglo u središtu grada, kao takva je u koliziji s Odlukom o uporabi grba, zastave, imena i svečane pjesme grada Osijeka, prema kojoj je zabranjeno javno isticanje dotrajalog, poderanog, neurednog ili na drugi način oštećenog grba ili zastave grada (članak 5.), a prema članku 20. iste odluke, za isticanje takve zastave propisana je novčana kaza od 5000 kuna za pravnu osobu i 2000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Nije ovo prvi put da mi i(li) naši sugrađani primjećujemo potpuno neugledne zastave grada Osijeka ili Republike Hrvatske. U ozračju iščekivanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj stanovnici Sjenjaka sugerirali su da izbornu nedjelju ne žele dočekati s pohabanom državnom zastavom, kakvu su zapazili na ulazu u robnu kuću Sjenjak, gdje je sjedište GČ Novi grad.

Pisali smo i o svibanjskom javnom pozivu Grada Osijeka za nabavu novih zastava za područje cijelog Osijeka, na brojnim lokacijama - od lukobrana, preko zgrada gradskih četvrti i mjesnih odbora, do Trga Ante Starčevića, HNK-a, Rondela, pješačkog mosta…, ukupno 273. Kako bi odoljele atmosferskim utjecajima, predviđene su zastave od poliestera, s ojačanjima i kopčama. Ne smiju biti tiskane, nego šivene, a za zastave na lokacijama gdje su izloženije vjetru očekuju se dodatna pojačanja na kutovima. Sudeći prema izgledu zastave na "špicu", javni poziv još nije dovršen ili je riječ o ipak nešto lošijem materijalu.
I. Alilović
Najčitanije iz rubrike