Regija
PRIORITET BELOG MANASTIRA

Više novca dati poduzetnicima, a manje socijali
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Preraspodjela novca bit će transparentna, a “socijali’’ će ostati potpora Grada, kaže Rob
BELI MANASTIR - Gradski proračun pune poduzetnici i obrtnici, pa je svako poticanje njihovog rada prioritet aktualne belomanastirske gradske uprave.U ovu rečenicu, na neki način, može se staviti veliki dio priče vezane uz planove za budući razvoj jedinog baranjskog grada.

- Naš primarni cilj je razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Sigurno je da ću inicirati povećanje proračunskih sredstava koji bi trebali završiti kod poduzetnika i obrtnika, prije svega kod onih koji planiraju otvoriti nova radna mjesta, jer se taj novac na neki način u proračun i vraća - tvrdi gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Naglašava kako će dio sredstava pokušati namaknuti i iz takozvanog socijalnog programa koji zauzima značajno mjesto u gradskom proračunu. Sigurno je, nastavlja, da ‘‘socijala‘‘ neće ostati bez gradskih potpora, nego će preraspodjela biti odrađena pametno i transparentno.

- Godišnji proračun belomanastirskog Centra za socijalnu skrb veći je od 30 milijuna kuna. Taj novac, zapravo, plaćajući porez, stvaraju upravo poduzetnici - kaže Rob.

Tijekom ove godine isplaćeno je više od 600 tisuća kuna raznih potpora malom i srednjem poduzetništvu. Ovih je dana isplaćena posljednja potpora u sklopu Javnog poziva poduzetnicima i obrtnicima koji djeluju na području grada, za što je izdvojeno 286.500 kuna. Ova su nepovratna sredstva pomoć u ublažavanju posljedica epidemije koronavirusa, a dobila su ih 52 poduzetnika i obrtnika koji zapošljavaju 146 ljudi. Jedini je uvjet bio da im je isplaćena i potpora HZZ-a te da nemaju više od 20 zaposlenih. Oni kojima je Beli Manastir sjedište tvrtke dobili su 2000 kuna po zaposleniku, a onima koji u gradu imaju samo poslovnicu, inkasirali su 1500 kuna po zaposlenoj osobi. Rob podsjeća i na približno 300 tisuća kuna ranije isplaćenih poljoprivrednicima, pčelarima i voćarima, od kojih su posljednji spomenuti dobili najviše subvencija. Kada je riječ o poduzetnicima nikako ne treba zaboraviti na gradske poslovne zone u koja su najavljena nova ulaganja, odnosno proširenje postojeće proizvodnje.

- Ima dosta zainteresiranih za nove parcele, a zahvaljujući našem upravnom odjelu uspješno su riješeni problemi s nekim parcelama koje su sada stavljene na raspolaganje - objašnjava Rob, ističući kako će Zona zapad, kada bude gotov baranjski dio koridora 5C te obilaznica oko Belog Manastira, imati prilično zanimljiv položaj...

Ivica Getto
OSJEĆAJU SE POSLJEDICE PANDEMIJE
Beli Manastir, kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u RH, prema proračunskim prihodima osjeća posljedice pandemije koronavirusa. Ipak, na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća belomanastirski gradski vijećnici izglasali su druge ovogodišnje izmjene i dopune Odluke o proračunu. Tim je rebalansom proračun uvećan za 2,3 milijuna kuna. Rob naglašava kako su zadovoljni s punjenjem proračuna te paze da pojedine stavke ne probiju planirani iznos. Pravo stanje pokazat će posljednji ovogodišnji rebalans koji je najavljen za prosinac. Ipak ne očekuje veće izmjene te dodaje kako bi u konačnici neke stavke mogle biti veće, poput one za Zajednicu sportskih udruga, za koju je prvobitno planirano 800.000 kuna.
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike