Regija
GORAN ALADIĆ GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Uređujemo industrijsku zonu, ceste, nogostupe, domove
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Do kraja godine planira se urediti i pješačka staza uz dvorac Prandau

Vezani članci

SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA DONJEG MIHOLJCA

U tijeku projekti za 65 milijuna kuna

Uoči blagdana sv. Mihaela arkanđela i Dana grada Donjeg Miholjca razgovarali smo s gradonačelnikom Goranom Aladićem o završenim investicijama, o zahvatima u tijeku te projektima koji se očekuju da će biti realizirani do kraja godine.

Od predviđenih investicijskih planova koje ste istaknuli prošle godine na svečanoj sjednici za Dan grada što je realizirano?

- Završili smo energetsku obnovu kuglane, ali smo također nastavili uređivati taj sportski objekt, i to kroz dva projekta, a to je kompletno uređenje unutrašnjeg prostora, znači svlačionica, sanitarnih čvorova i društvenih prostorija. Drugi projekt obuhvaća postavljanje novih staza, semafora i opreme u samoj dvorani za kuglanje. Lani smo završili i tri parkirališta, i to u Donjem Miholjcu, Golincima i Rakitovici. Završen je vodovod do Stare Drave i time smo vlasnicima vikendica i ugostiteljskog objekta omogućili korištenje pitke vode. Nabavili smo veliku mobilnu pozornicu od 120 četvornih metara te smo opremili dograđeni dio Dječjeg vrtića Pinokio. Pri kraju je provedba projekta Zaželi, koji zapošljava teško zapošljive žene te omogućuje skrb za starije i nemoćne osobe, a proveli smo i izobrazno-informativne aktivnosti što se tiče zbrinjavanja smeća i korisnog otpada. Od većih projekata završili smo mrtvačnicu na Groblju sv. Križa u Donjem Miholjcu, za koju uskoro očekujemo tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole. Raduje nas što su Hrvatske ceste financirale obnovu državne ceste do graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom. Odradili smo LED rasvjetu, i to drugu i treću fazu u Bloku Vladimira Nazora te u Ulici Gorica u Donjem Miholjcu. Potpuno novi nogostup sagrađen je u Ulici Vladimira Nazora, i to s lijeve i desne strane. Iz fondova EU-a postavili smo besplatan internet u središtu grada. Od većih investicija financirali smo gradnju polivalentnog igrališta s gumenom podlogom u Bloku Vladimira Nazora. U tijeku je gradnja parkinga i javne rasvjete u ulici Tržnica u Donjem Miholjcu. A najveći projekt, gledano financijski, trenutačno u Donjem Miholjcu gradnja je zgrade srednje škole i dvorane. Jedan od kapitalnih projekata svakako je izgradnja komunalne infrastrukture u dijelu neopremljene Industrijske zone Janjevci. Pred početkom je gradnja parkirališta kod Dječjeg vrtića Pinokio s dvadesetak parking-mjesta. Dosta se radilo na pripremi projekata za izdavanje građevinskih dozvola, nužnih prije nego što krenemo u projekt gradnje pješačke zone u Kolodvorskoj ulici. Vezano uz to, izradili smo projekte uređenja cesta, staza, vodovoda i kanalizacija u Basaričekovoj i Šenoinoj te Ulici Ivana Gorana Kovačića i dijelu Zrinsko-Frankopanske ulice. Bitno je naglasiti da smo u pripremama i za izradu projekta rekonstrukcije i proširenja Gradske tržnice.

Je li se ulagalo u prigradska naselja?

- U suradnji s Hrvatskim cestama sagrađena su autobusna stajališta u Rakitovici, a dosta smo radili na grobljima u prigradskim naseljima. Staze i ograde izgrađene su na grobljima u Miholjačkom Poreču, Golincima i Rakitovici. Uređivale su se i nerazvrstane ceste u Golincima i Svetom Đurđu koje su dobile asfaltni zastor, a ulagalo se i u rekonstrukciju nogostupa. Grad je financirao sređivanje svlačionica i nogometnih igrališta u Rakitovici i Radikovcima.

Trenutačno provodimo rekonstrukcije nekoliko društvenih domova u prigradskim naseljima. Tako je u tijeku rekonstrukcija domova u Rakitovici te u Svetom Đurđu, gdje se gradi i sanitarni čvor, baš kao i Radikovcima. Gradnja sanitarnih čvorova je pri kraju i očekujemo da će za desetak dana oba biti završena. Prva faza rekonstrukcije doma u Rakitovici planirana je za kraj studenoga, a drugu fazu imamo u planu sljedeće proračunske godine. U Svetom Đurđu je u tijeku i izgradnja svlačionica, a uskoro počinje izgradnja LED rasvjete u Svetom Đurđu.

Što stanovnici Donjeg Miholjca mogu očekivati do kraja godine?

- U planu je do kraja godine provesti natječaje za izbor izvođača i krenuti s radovima na izgradnji parkinga uz groblje u Podravskim Podgajcima, te rekonstrukciji staza u Donjem Miholjcu, Radikovcima, Miholjačkom Poreču i Golincima. Te radove planiramo završiti do kraja godine. U planu je istočni krak biciklističke staze u Donjem Miholjcu u dužini od dva kilometara, od semafora u centru grada do Industrijske zone. Također, do kraja godine će se urediti i pješačka staza uz dvorac Prandau u Vukovarskoj ulici, jer je postojeća u katastrofalnom stanju. Taj smo zahvat dogovorili s konzervatorima. Meni jedna od dragih investicija koja će krenuti još ove godine uređenje je ribičkog doma u Podravskim Podgajcima. Očekujem da ćemo tu investiciju napraviti u relativno kratkom roku jer se ne radi o velikom zahvatu. Također, u planu je i gradnja parkinga uz groblje koje zajednički koriste naselja Miholjački Poreč i Radikovci. Ovom prilikom želim napomenuti da smo od 2017. do rujna 2020. godine završili projekata u iznosu od 52 milijuna kuna, od čega su 71 posto bila sredstva iz EU fondova, raznih ministarstava i drugih investitora. Važni su i natječaji. U tijeku je natječaj za potpore za poticanje razvoja poduzetništva, a početkom listopada otvorit ćemo natječaj za potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih osoba te natječaj za potpore u poljoprivredi.

Godina je u znaku koronakrize. Jesu li zbog svega izostali neki od planiranih projekata?

- Unatoč smanjenim prihodima, proračun nije uzdrman i Grad financijski dobro stoji. Zahvaljujući dobroj politici vođenja Grada, ni jedan projekt nismo stavili na čekanje, a niti smo započete investicije željeli prekidati. Također, nismo imali problema s isplatama iz proračuna ni izvođačima radova ni proračunskim korisnicima. Korona je jedino usporila postupak izrade i dobivanja potrebne dokumentacije za početak realizacije pojedinih projekata.

Poruka sugrađanima za Dan grada i blagdan sv. Mihaela arkanđela.

- Unatoč teškim i kriznim vremenima, život se mora odvijati dalje. Ne trebamo klonuti duhom, nego trebamo čuvati jedan drugoga, jer samo na taj način pobijedit ćemo ovu trenutačnu krizu. Sugrađanima želim da Dan grada i blagdan svetog Mihaela arkanđela provedu u dobrom zdravlju i veselju u krugu rodbine i prijatelja.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike