EPA
11.1.2024., 00:00
HRVATSKE VATERPOLISTICE U BORBI OD 5. DO 8. MJESTA NA EP-U
Već ponovile najbolji doseg, a ostale još dvije prigode da osiguraju i odlazak na SP

Nisu trenutno u akciji samo naši najbolji vaterpolisti, koji se sutra u Zagrebu bore za polufinale Europskog prvenstva. Četvrtfinale je pak drugo prvenstvo zaredom bio krajnji domet i vaterpolistica Hrvatske, koje se u Eindhovenu natječu s najboljim reprezentacijama Starog kontinenta. Izabranice Brune Sabionija ponovile su doseg iz Splita i 2022.



U dosadašnjih pet dvoboja Hrvatska je slavila samo jednom, ali pobjeda je izborena u najvažnijem trenutku, u osmini finala protiv Srbije (11:8). Prije toga, u A skupini, bilo je jasno da je konkurencija prejaka, što su i potvrdili ishodi protiv Nizozemske (24:6), Grčke (25:8) i Mađarske (17:2). Nakon prvog slavlja u četvrtfinalu je prejaka bila i Španjolska (17:6), koja u Eindhovenu brani primat, koji drži od 2020. godine, što znači da aktualne prvakinje jurišaju na treću uzastopnu titulu, što je na dosadašnjih 19. izdanja uspjelo poći već za rukom Nizozemkama, Talijankama (imaju ukupno po pet naslova) i Ruskinjama (3). Da su naše vaterpolistice igrale dosada s najjačim mogućim protivnicima svjedoče i polufinalni parovi u kojima se danas sastaju Španjolska – Grčka (19 sati) i Nizozemska – Italija (20.30). Da Talijanke nisu u četvrtfinalu svladale Mađarice (12:11), kvartet hrvatskih protivnica bio bi potpun.

Iako su potvrdile mjesto među osam najboljih, Hrvatice nisu još završile posao. Čeka ih razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta, a te utakmice nisu nimalo nevažne. Naprotiv, kroz njih se vadi viza za odlazak u Katar na Svjetsko prvenstvo, koje je na programu već u veljači. Jedna pobjeda mogla bi biti dostatna da se hrvatski ženski vaterpolo prvi put prezentira na globalnoj pozornici. SP u Dohi je 17. zaredom, možda je stigao red i za debitantski nastup? Za svjetsku vizu dostatna je već pobjeda u današnjoj utakmici protiv Francuske (16 sati), a bolji iz tog ogleda potom će za 5. mjesto igrati protiv Mađarske ili Velike Britanije.

- Znali smo da će biti zahtjevno prvenstvo. Imali smo jako tešku grupu, porazi su bili neizbježni, ali nismo smjeli klonuti duhom. Djevojke su ostale motivirane i fokusirane, dobile su utakmicu za proboj među osam, a potom smo solidno parirali i aktualnim prvakinjama. Imali smo pet utakmica u isto toliko dana, nije bilo lako izdržati. Dan odmora stigao je kao naručen, a sada idemo pokušati dokopati se i SP-a - priželjkuje izbornik Sauboni, svjestan da će to biti teška, ali ne i nemoguća misija.

Francuskinje su prethodnih pet prvenstava završile na sedmom mjestu. Prije dvije godine u Splitu njega su potvrdile baš protiv Hrvatske. U Spaladium Areni tada nismo mogli ozbiljnije parirati, ali taj poraz 13:4 treba zaboraviti. Na ovom prvenstvu Francuska je u skupini izgubila od Španjolske (8:17) i Italije (6:12), a svladala je Izraelke (16:8). U osmini finala lako su izišle na kraj s Njemačkom (14:6), nadajmo se da će im danas poslijepodne biti puno teže.

Nino Benčina
{embed_infobox_gray}232103{/embed_infobox_gray}