Regija
ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST DJECE

Roditelji djece s teškoćama
u razvoju nemaju
psihološku potporu
Objavljeno 29. rujna, 2020.
VUKOVAR - Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima "Tko se boji sutra još?" osnovana je početkom ožujka, neposredno prije početka epidemije koronavirusa.To im je usporilo početne aktivnosti, no, kako nam je rekla predsjednica Maja Prakaturović, prilagodili su se situaciji te u međuvremenu osigurali prostor za rad. Na upit što ih je motiviralo na osnivanje udruge, s obzirom na to da u Vukovaru već egzistira više udruga u čijem su fokusu djeca s poteškoćama u razvoju, odgovorila je kako su se željeli posebno posvetiti roditeljima takve djece i članovima njihovih obitelji.

- Majka sam dvoje djece, jedno je s težim, drugo s lakšim teškoćama. Oni su članovi Vukovarskih leptirića, gdje koriste dostupne terapije, no mene je životna tragedija prije dvije godine navela na razmišljanje kakva će biti sudbina djece koja su posve nesamostalna kada im roditelji obole i jednoga dana preminu. Također ćemo se posvetiti organiziranju primjerenih društvenih sadržaja za djecu stariju od 11 godina, a ističem kako smo prva udruga roditelja u Vukovaru koja će se zauzimati za roditeljska prava - pojasnila je Maja.

Navela je kako se njezina obitelj više od desetljeća bori s različitim nedaćama, pri čemu, kao i drugi roditelji djece s teškoćama u razvoju, sve moraju proživljavati sami i bez bilo kakve psihološke podrške.

- Jedina smo udruga koja je osigurala duhovnog asistenta, odnosno osobu s kojom možemo porazgovarati o najdubljim strahovima. Nažalost, često se dogodi da obitelji završe razdvajanjem jer ne mogu svi na isti način nositi teškoće i količinu boli i jednako se boriti s tim - naglasila je.

Udruga djeluje na području Vukovarsko-srijemske županije, a Prakaturović je istaknula kako među 70-ak članova ima i ljudi iz drugih županija. Zasad se okupljaju dva puta mjesečno u prostorijama u središtu grada i aplicirali su na dva velika natječaja kako bi realizirali projekte kojima bi izravno pomagali roditeljima kroz psihološku i pravnu pomoć, ali i promovirali prava djece s teškoćama u razvoju.

- Financiramo se iz članarine te donacijama koje nisu velike, no svaka nam je pomoć dobrodošla. Ime udruge je neobično, međutim na najbolji način održava naše strahove i dvojbe - rekla je Maja.

U subotu su članovi udruge organizirali prvi promotivni štand u centru Vukovara kako bi upoznali sugrađane sa svojim radom, ciljevima i područjem djelovanja. Predstavili su i rukotvorine članova udruge i djece s teškoćama, a novac prikupljen prodajom uložit će u daljnje aktivnosti. Najavili su kako će štand imati i na Božićnom sajmu te na različite načine upoznavati javnost sa svojim programima.

- Reakcije Vukovaraca bile su odlične, što nam je dalo dodatnu energiju za još kvalitetniji rad - poručila je Prakaturović.

Dragana Korpoš
Maja Prakaturović

predsjednica udruge

Nažalost, često se dogodi da obitelji završe razdvajanjem jer ne mogu svi na isti način nositi teškoće i količinu boli i jednako se boriti s tim. Potrebna nam je psihološka podrška, koju nemamo
DONIRALI 640 MASKI
Prakaturović je naglasila kako je početak njihova rada obilježio humanitarni rad za Vukovarce.

- Pri osnivanju u ožujku nismo mogli ni zamisliti da će doći do epidemije. Kako su nam bila onemogućena okupljanja i normalan život, pridružili smo se akciji šivanja maski i donirali 640 komada potrebitima u zajednici, odnosno onima koji su, ponajprije zbog svoga posla, bili u svakodnevnom kontaktu s drugima - rekla je.
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike