Regija
ZAŠTITA PRIRODE DUNAVSKO-DRAVSKE REGIJE

U projekt Naturavita uključit će se osnovci Petrijevaca i Satnice
Objavljeno 28. rujna, 2020.
PETRIJEVCI - Razminiranje, obnova šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – samo su neki zahvati obuhvaćeni projektom Naturavita, jednim od najvećih projekata zaštite prirode u Hrvatskoj, koji se financira iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a. Ukupna vrijednost projekta je 369.575.711,45 kuna, od čega 85 posto čine nepovratna sredstva EU-a, a njegovi su korisnici Hrvatske šume s partnerima - Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit. Zanimljivo je naglasiti da će tim projektom biti obuhvaćeni i učenici Osnovne škole Petrijevci te Područne škole Satnica.

- Jedna od važnih aktivnosti ovoga projekta je uspostava edukacijske infrastrukture, provođenje edukacije i podizanje svijesti, u sklopu kojeg se obnavlja i šumska kuća "Podravlje" na području Regionalnoga parka Mura-Drava. Šumska kuća "Podravlje" bit će rekonstruirana i opremljena kao edukacijsko-posjetiteljski centar koji će služiti za edukaciju ciljanih skupina o izabranim temama, interpretaciju prostora i bioraznolikosti Regionalnoga parka Mura-Drava te podizanje svijesti o vrijednostima održivog upravljanja zaštićenim područjima. Centar će staviti naglasak na edukaciju školske djece i mladih, ali će također služiti kao mjesto za trajnu edukaciju šire javnosti - kaže Irena Franjić iz Sektora za zelenu energiju i projekte HŠ. Dodaje da će se u okruženju Edukacijsko-posjetiteljskog centra Podravlje uspostaviti i poučno-rekreativne staze u duljini od 11 kilometara, koje će omogućiti kvalitetno doživljavanje i interpretaciju zaštićenog područja, nadgradnju edukacije prema načelu "edukacije u prirodi" i rekreaciju u prirodnom okruženju.

Sve to omogućit će i da se u travnju 2021. započne provedba suvremenih edukacijskih programa za školsku djecu, kao i stručno vodstvo kroz šire područje Centra.

U njih će se uključiti i osnovci Petrijevaca i Satnice, kojima će tijekom trajanja projekta, zajedno s njihovim nastavnicima, sve do rujna 2023., do tih lokacija biti osiguran prijevoz i užina iz proračuna projekta te se očekuje da će na taj način učenici najlakše usvojiti znanje o važnosti tih prostora. L. Aničić
Suvremen način edukacije i učenja pridonijet će razvoju pozitivnog stava o očuvanju prirode u djece
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike