Osijek
POLICIJA UPOZORAVA SUDIONIKE U PROMETU

Vozači, oprezno vozite,
pješaci, poštujte propise
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Ranije je godišnje bilo i do 2000 poginulih u prometu, sad ih je na našim cestama u prvih osam mjeseci bilo desetero

Prošlo je desetak dana od prometne nesreće u kojoj je, srećom, samo lakše ozlijeđena 12-godišnja djevojčica u Opatijskoj ulici, a na koju je naletjela vozačica koja, kako je stajalo u policijskom priopćenju, nije prilagodila brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti.

I dok je djevojčica, prema riječima nekih očevidaca, u trenutku udara prelazila pješački prijelaz, što bi ju, prema zakonskim propisima, oslobodilo svake krivnje, drugi su naglasili da je trčala za psom i da nije obratila pozornost na nadolazeći automobil. Ne ulazeći u policijski očevid, možemo se složiti da je neopreznih prijelaza pješaka i biciklista preko pješačkih prijelaza svakodnevno velik broj i, iako imaju pravo prednosti prolaska na pješačkim prijelazima, najranjivije skupine ipak moraju voditi računa o tome nailazi li automobil ili ne.

- Generalno, policija poziva sve sudionike u prometu, počevši od pješaka, biciklista, motorista, vozača osobnih, teretnih i putničkih vozila, vozače tramvaja i općenito sve da se pridržavaju prometnih propisa. Nadalje, pozivamo sve vozače da obrate pozornost na najranjivije skupine u prometu, a to su pješaci, odnosno, među njima djeca i starije osobe. Nedavno je vozačica prilikom izlaska iz kružnog toka u Belišću presjekla put biciklistu i on je pao, udario glavom u kolnik te zadobio teške tjelesne ozljede. Kako bi se ovakve i slične situacije svele na minimum, odnosno, kako ih uopće ne bi bilo, apeliramo na sve da prate pozorno sve prometne propise – naglašava Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodajući da vozači koji svojim vozilom mogu ugroziti drugoga, moraju biti dodatno na oprezu. Isto tako, Kon apelira i na ranjive skupine da prije nego što stupe nogom na kolnik, provjere nailazi li automobil ili kakvo drugo vozilo. Dodajmo tome da se i protekle srijede kod Eurodoma dogodila prometna nesreća prilikom koje je biciklistica udario automobil, a vozač je pobjegao s mjesta nesreće. Srećom, očevici su uspjeli fotografirati registraciju automobila, a stanje biciklistice je, kako doznajemo, dobro.

Upravo radi prevencije prometnih nesreća policija, kaže naš sugovornik, provodi razne preventivne akcije kako u vrtićima, tako i u školama. S druge strane, mladi vozači prolaze posebne tečajeve u autoškolama gdje ih prometna policija upozorava na sve opasnosti u prometu. Također, u rujnu je u Osijeku provođena i akcija „Safety day”, a sve radi sigurnosti u prometu i bez poginulih. Kon kaže da PU osječko-baranjska aktivno sudjeluje na povećanju sigurnosti u prometu i osvješćivanja svih sudionika o važnosti poštivanja prometnih propisa.

- Moram naglasiti da je situacija sada bolja nego što je bila prije mnogo godina. Ranije je godišnje bilo i do 2000 poginulih u prometu, a sada ih je na našim cestama u prvih osam mjeseci bilo deset. Želimo da stradalih uopće ne bude, i stoga učimo sve sudionike kako bi pogreška koje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica bilo što manje – zaključio je Kon.
M. Mihelić
PROMETNA POLICIJA POZIVA NA OPREZ
Djelatnici prometne policije Osječko-baranjske županije apeliraju na vozače da obvezno poštuju brzinu kretanja vozila i pripaze na ranjive skupine. S druge strane, svi pješaci trebali bi se držati pravila provjere na lijevu, pa desnu stranu ceste, i potom ponovno lijevu stranu ceste, pa nakon što uoče da nema vozila, tek tada mogu sigurno prijeći cestu.
Zoran Kon

glasnogovornik PU osječko-baranjske

Upravo radi prevencije prometnih nesreća policija provodi razne preventivne akcije, kako u vrtićima tako i u školama zato da bi se broj prometnih nesreća sveo na minimalnu moguću razinu
Najčitanije iz rubrike