Svijet
LOŠE VIJESTI ZA PREDSJEDNIKA SAD-A PRIJE PREDIZBORNE DEBATE

Trump u dvije godine platio samo 750 dolara poreza na dobit, a zaradio je milijune
Objavljeno 28. rujna, 2020.

Predsjednik Donald Trump platio je iznimno malen porez na dohodak proteklih godina, objavio je u nedjelju New York Times.

Times je naveo da je Trump, koji nastoji ponovno biti izabran u studenome, na drugi mandat, platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak deset godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Trump je uspio smanjiti svoje porezne obveze prijavljujući velike gubitke u svom poslovnom carstvu. List je objavio da je Trump 2018. prijavio gubitke od 47,4 milijuna dolara, unatoč tome što je te godine prijavio prihod od 434,9 milijuna dolara.

Trump je u nedjelju na konferenciji za novinare u Bijeloj kući osporio izvješće nazvavši ga "totalno lažnom viješću".

U izjavi za Times Trumpov odvjetnik Alan Garten rekao je da je Trump platio milijune dolara poreza prošlih deset godina, ali se nije jasno osvrnuo na izvješće Timesa.

Trump dosljedno odbija objaviti podatke o svojim porezima, odstupajući od standardne prakse predsjedničkih kandidata, govoreći da su oni pod revizijom. Times navodi da je prikupio podatke o poreznim prijavama tijekom dva desetljeća za Trumpa i tvrtke unutar njegove poslovne organizacije. List je također objavio da je Trump predmet deset godina duge revizije koju provodi uprava poreznih prihoda zbog povrata poreza većeg od 72,9 milijuna dolara koji je tražio nakon što je prijavio velike gubitke.

Ako porezna uprava donese presudu protiv njega u toj reviziji, možda će morati platiti više od 100 milijuna dolara, navodi list.

Ta neugodna vijest za predsjednika SAD-a došla je samo nekoliko dana prije javne debate s Joeom Bidenom, s kojim će se sučeliti ispred TV kamera u utorak, odnosno rano u srijedu prema srednjoeuropskom vremenu. To će biti prva od tri predviđene debate prije izbora 3. studenoga.

"Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima... jer on samo to zna", rekao je Biden o Trumpu. "On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan", dodao je.

Nakon prve 90-minutne debate, koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. listopada.

Trump je mjesece proveo i ocrnjujući mentalno stanje Joea Bidena te javno postavljajući pitanje je li Biden uzimao lijekove kako bi mu um bio bistriji.

Biden tvrdi da je Trump "pomalo poput Goebbelsa" i da se koristi receptima nacističke propagande.

"Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate.. kako bi ona postala prihvaćena činjenica.. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac", rekao je Biden.

U međuvremenu Trump nastavlja svoj propagandni rat na Twitteru protiv Bidena. "Zahtijevat ću da se uspavani Joe Biden testira na drogu prije ili nakon debate u utorak navečer. Naravno, i ja ću pristati na to", tvitao je Trump. "Njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, da se blago izrazim, a to bi mogle prouzročiti samo droge???" objavio je Trump.  Hina

Biden vodi
Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama. No Trump se sprema najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, i na to gleda kao na ključan vjetar u leđa kampanji. Trump će ipak morati objasniti 200.000 umrlih od koronavirusa i ekonomski pad.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike