Regija
2. MEĐUNARODNI BICIKLISTIČKI FESTIVAL

Biciklom uz europsku Amazonu
Objavljeno 28. rujna, 2020.

NOSKOVCI
Drugi međunarodni biciklistički festival, koji se od kolovoza do listopada ove godine održava kroz dvanaest biciklističkih događaja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji, jedna je od aktivnosti projekta Amazon of Europe Bike Trail, koji organizira i provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije.

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinancira Interreg Danube Transnational program Europske unije, a suradnjom projektnih partnera iz pet zemalja želi se uspostaviti međunarodno prepoznat i održiv cikloturistički proizvod na području budućeg pentalateralnog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.
Prema riječima ravnateljice ustanove Tatjane Arnold Sabo, biciklijada je održana po dijelu buduće biciklističke rute Amazon of Europe Bike Trail u Virovitičko-podravskoj županiji, a započela je u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima, gdje su sudionici pobliže upoznati s projektom.


– Biciklisti su se potom uputili po dijelu buduće biciklističke rute koja se nalazi uz samu rijeku Dravu u području općina Čađavica i Sopje. Tijekom vožnje sudionici festivala zaustavljali su se na mjestima koja su predviđena za odmor posjetitelja s izravnim pristupom rijeci Dravi. Na taj je način prigodno obilježen i Međunarodni dan rijeke Drave. – rekla je ravnateljica Arnold Sabo.
Cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže proglašene 2007. godine, koja je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine postala dio europske ekološke mreže Natura 2000. Najveći pomak u zaštiti prirode uz rijeku Dravu i same rijeke Drave, ostvario se 2011. godine, kada je Vlada RH proglasila Prvi regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura-Drava.
– Rijeke Mura i Drava područja su visoke biološke i krajobrazne raznolikosti te bogate geološke i kulturno-tradicijske baštine. Ova kategorija zaštite omogućuje njihovo očuvanje, dopuštajući istodobno gospodarske aktivnosti te otvarajući novu perspektivu održivog razvoja ovog područja. Očuvanje prirodnih tipova staništa ugroženih na nacionalnoj i europskoj razini, vrsta koje na njima obitavaju, izuzetnih krajobraznih vrijednosti, geološke i kulturno-tradicijske baštine na području Virovitičko-podravske županije, temeljne su aktivnosti rada Javne ustanove. Zaštita područja uz rijeke Muru i Dravu bila je preduvjet za proglašenje UNESCO-vog prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Mađarske i Republike Hrvatske 2012. godine. Javna ustanova dodatno je pridonijela zaštiti, prezentaciji i promociji ovog područja 2014. godine uključivanjem u Asocijaciju Zeleni pojas Europe (Green Belt of Europe). – pojasnila je Tatjana Arnold Sabo.

Drava je jedna od posljednjih europskih nizinskih rijeka koja je očuvala prirodnu dinamiku, a time zadržala golemu biološku raznolikost. Ta krajobrazna ljepotica u posljednjih 20 godina sve više postaje lokalno, regionalno i međunarodno odredište za rekreacijske aktivnosti, kao što su ribolov, plovidba kanuima i kupanje.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike