Novosti
IZBOR PREDSJEDNIKA SDP-a

Grbin i Kolar u drugom krugu
Objavljeno 27. rujna, 2020.

ZAGREB - Prema nepotpunim službenim rezultatima s obrađenih 98,6 posto biračkih mjesta u drugi krug utrke za predsjednika SDP-a ulaze Peđa Grbin s osvojenih 40,67 i Željko Kolar s 26,29 posto glasova, objavio je u nedjelju vršitelj dužnosti predsjednika stranke Zlatko Komadina.

Prebrojani glasovi pokazuju da je Ranko Ostojić osvojio 17,33 posto, Mirela Ahmetović 14,61 i Marino Percan 0,58 posto.

Ostatak neprebrojanih glasova do sto posto ne može utjecati na konačan rezultat, što znači da u drugi krug iduće subote idu Grbin i Kolar, kazao je Komadina na konferenciji za novinare.

Najviše glasova za Predsjedništvo SDP-a, prema neslužbenim informacijama, dobile su Biljana Borzan i Sabina Glasovac te Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a, a ostatak 17-članog Predsjedništva čine članovi većinski skloni Grbinu.

Iz stranačkih kuloara navodilo se kako je bilo nepravilnosti poput onih u Vukovaru u kojem su glasali članovi koji su trenutačno u Njemačkoj i Irskoj ili u Gračacu gdje je na izbornu kutiju bio naljepljen šalabahter, što je Komadina popratio komentarom da nije bilo većih nepravilnosti.

Do mene nisu doprle takve informacije, vidjet ćemo o čemu je riječ kada u SIK službeno stignu zapisnici, kazao je, dodavši da, ako nepravilnosti ne utječu na rezultat, izbori se neće ponavljati i drugi krug će se ionako održati 3. listopada.

“Nepravilnosti ima i na državnim izborima. Na tolikom broju biračkih mjesta, s tolikim ljudima, logično je očekivati nekakve nepravilnosti, ali je važno da ne utječu na konačni rezultat”, poručio je.

Komadina je rekao da od novog vodstva očekuje jasne politike i da okuplja. Ono što je imanentno SDP-u jest da je dosta nestašan u smislu iskaza svojih stavova, što je dobro za demokraciju, ali se mora znati kad je mjera, a kada se šteti stranci izlaskom u javnost jednih kontra drugih, kazao je, izrazivši nadu da su se valjda izvukle pouke iz zadnjih deset godina.

Kaže da nije razočaran rezultatima izbora i “jednobojnim” Predsjedništvom. Tako su naši birači htjeli, to je akcija i reakcija, kada klatno zavežete u krajnji položaj i pustite ga, ode u suprotni krajni položaj, ocijenio je.

Sada će svi kolege koji su kritički govorili svih ovih godina imati priliku dokazati i pokazati da stranku vode u pravom smjeru. Jedino mi nije jasno zašto se zaziva novi SDP. SDP je SDP, nema starog i novog, ocijenio je.

Komadina nije htio otkriti za koga će glasati u drugom krugu, a na pitanje hoće li uopće izaći na izbore, poručio je - “pa nisam ja Zoran Milanović da neću izaći”.

Od 32 tisuće članova pravo glasanja imalo ih je 11.585, a na izbore je izašlo 8.752 SDP-ovaca, odnosno, izlaznost je 76,65 posto.

Zbog kompliciranih pravila po kojima se mora poštivati rodna ravnopravnost i regionalna zastupljenost, unatoč malom broju birača, odužilo se i prebrojavanje pa će se rezultati izbora za Predsjedništvo i Glavni odbor znati tek u ponedjeljak poslije podne.Hina

Borba protiv onih koji trguju

Ranko Ostojić, trećeplasirani od pet SDP-ovih predsjedničkih kandidata, poručio je da ostaje u stranci te će se “i dalje boriti protiv onih koji trguju”. “S moje strane moram reći da ste mogli vidjeti kako juriša SDP-ovac. Prema tome svi oni koji u ovome trenutku misle reći da netko nije uspio, ja sam potpuno uspio. Zasigurno nećemo postati Bandić ili SDP365. Možda sad snimate u ovome trenutku potpredsjednika, ali sigurno člana Predsjedništva, prema tome u SDP-u ne da ostajem, nego ću se i dalje boriti protiv onih koji trguju, to je moja poruka, rezultate ćemo sačekati”, kazao je Ostojić novinarima nakon objave 70 posto obrađenih glasova. Na upit je li svojom kandidaturom omogućio drugi krug predsjedničkih izbora u stranci, Ostojić je uzvratio: “Apsolutno e”. H

Unutarstranačka konsolidacija

Mirela Ahmetović nije se željela izjasniti kojeg će kandidata podržati u drugom krugu izbora. “Ne želim utjecati na članove”, izjavila je Ahmetović. Upitana što će nakon izbora, kazala je kako će biti revna saborska zastupnica i braniti boje SDP-a gdje god da se nalazi. “Pridonosit ću radu SDP-a, ali i potrebi da se SDP vrati čovjeku”, kaže. Na pitanje o tome kako na izbore za predsjednika stranke nije izišla ni trećina članova stranke, Ahmetović je rekla kako je na njima bila odgovornost da izaberu najboljeg kandidata te nije željela ulaziti u razloge zašto netko nije izišao na izbore. Nakon izbora SDP se, rekla je, treba unutarstranački konsolidirati. Kandidat s najmanje osvojenih glasova, njih 0,5 posto, Marino Percan, podršku u drugom krugu najavio je Željku Kolaru. H

Najčitanije iz rubrike