Osijek
SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINACA U OSIJEKU

Koncert folkloraša nije
mogla omesti ni korona
Objavljeno 27. rujna, 2020.
U Osijeku je u subotu počela dvodnevna središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj. U dvorani nadbiskupijskog Vikarijata održan je koncert folklornih skupina ukrajinske manjine. Očekivani gosti iz Ukrajine nisu mogli doći zbog epidemiološke situacije, ali su zato događaj uveličali članovi mađarskog manjinskog folklornog društva iz Laslova.

Na samom početku ovog događaja predsjednica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka" iz Osijeka prof. Oksana Martinjuk pročitala je ispriku ukrajinskog veleposlanika u Zagrebu Vasila Kirliča zbog nedolaska. Razlog tome je zrakoplovna nesreća koja se dogodila dan prije u blizini Harkiva, u kojoj je poginulo 25 članova posade i putnika među kojima su bili i vojni kadeti zbog čega je subota u Ukrajini proglašena danom žalosti. Zamolila je nazočne za minutu šutnje.

Ova priredba držana je uz novčanu potporu državnog Savjeta za nacionalne manjine. Među nazočnim gostima bili su predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Vlado Karešin te njegovi zamjenici Tetjana Kočnjeva Ramač, Željko Has i Slavko Burda, članica Savjeta za nacionalne manjine Marija Semenjuk Simeunović, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije Nikola Zastrižni, župnik grkokatoličke župe Krista Kralja u Osijeku o. Ljubo Sturko, časne sestre vasilijanke na čelu sa svojom provincijalkom s. Darijom Finom i grkokatolički župnik iz Piškorevaca Igor Sikora. U ime Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Vrkića ovome događaju nazočila je Ljerka Hedl.

U programu su nastupili Tatjana Lasek, Oksana Sturko i Natalija Tomkiv, Mihajlo Krajnik, obitelj Lasek te ukrajinske folklorne skupine iz Lipovljana, Slavonskog Broda, Vukovara i Zagreba, Andrej Has, Leon Sopka, Viktorija Čuljak i Ante Raić. Uz rasplesane i elegantne članice UKPD "Ukrajina" iz Slavonskog Broda, scenskoj atraktivnosti ovog događaja pridonijeli su i gosti iz Laslova, članovi mađarske folklorne skupine "Sánodor Pὅtefi".

D. Celing

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike