Regija
U POSJETU VELEPOSLANIK ILAN MOR

Suradnja Županije i Izraela može se širiti
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Razgovaralo se o nastavku navodnjavanja i mogućnosti dovođenja izraelskih ulagača na područje megazone Zapad grada Virovitice

U Virovitičko-podravskoj županiji u nastupnom posjetu boravio je veleposlanik Države Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor. U prostorima Županije održao je radni sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, među kojima su bili: Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a, Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika Virovitice, Ivan Obrovac, voditelj Poljoprivrednog sektora iz tvrtke Brana, te Siniša Hrgović iz Savjetodavne službe i vlasnik OPG-a Hrgović, čije su pokusno polje podzemnog navodnjavanja sudionici sastanka obišli. Na sastanku se govorilo o mogućnostima suradnje između Virovitičko-podravske županije i Države Izraela.

Pokazna farma
Povod posjetu bio je, kako je naglasio veleposlanik Mor, uspješna implementacija sustava navodnjavanja izraelskog proizvođača Netafima na OPG-u Siniše Hrgovića. Naime, sustav podzemnog navodnjavanja postavljen je na pokusnom polju koje se natapa vodom iz rijeke Drave, odnosno iz sustava navodnjavanja Kapinci - Vaška.

– Odlučio sam doći kako bismo nastavili ovakvu praksu i u budućnosti omogućili većem broju poljoprivrednika iz ove županije korištenje ove tehnologije koja je jedinstvena i može povećati prinos bilo kojeg usjeva, posebno u ovakvoj županiji koja je bogata vodom i dobrom zemljom – istaknuo je Mor.

Dodao je da je tema sastanka bila i mogućnost dovođenja izraelskih ulagača na područje megazone Zapad grada Virovitice.

– To bi bila prilika da možda izgrade pokaznu farmu gdje bi poljoprivrednici iz cijele Hrvatske mogli doći i naučiti kako uz pomoć izraelske tehnologije povećati prinos na svojim poljima – naglasio je veleposlanik Mor.

Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija raspisala je javni poziv za 50-postotno sufinanciranje nabave opreme za podzemno navodnjavanje, a OPG Siniše Hrgovića odlučio se za provjerenog partnera. Nabavljena je oprema koja je na 4,8 hektara površine stajala približno 200.000 kuna. Podzemni je to sustav, kap na kap. Cijevi za natapanje postavljene su na 35 centimetra dubine. Voda se tako raspršuju točno ispod biljke, koja razvija korijen prema izvoru vlage.

Udvostručen prinos
– Tvrtka Netafim jedna je od najznačajnijih i najrenomiranijih tvrtki kada je riječ o sustavima navodnjavanja. S veleposlanikom Morom razgovarali smo o sustavu koji je kod nas postavljen, ali i o ostalim mogućnostima koje možemo realizirati u budućnosti. Imamo nekoliko ideja kako bi tvrtka Netafim mogla nastupati na ovom području na zadovoljstvo i njih, i Virovitičko-podravske županije, i poljoprivrednika koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja – rekao je župan Andrović, istaknuvši kako sustav navodnjavanja tvrtke Netafim stvara plodno tlo usred pustinje te se taj primjer može prenijeti u našu županiju, koja je bogata prirodnim resursima koji naša polja mogu učiniti još plodnijima.

Nakon sastanka, nazočni, kojima se pridružio i načelnik općine Sopje Berislav Androš, obišli su pokusno polje na OPG-u Siniše Hrgovića, gdje se veleposlanik Mor uživo mogao uvjeriti u uspješnost izraelskog sustava navodnjavanja koji će ove godine donijeti stopostotno veći prinos šećerne repe, soje, kukuruza… Osim toga, obišli su i crpnu stanicu sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, pa se veleposlanik Mor uvjerio u odlične mogućnosti i kapacitete navodnjavanja na ovom dijelu Virovitičko-podravske županije.

– Impresioniran sam kako Netafim sustav za navodnjavanje djeluje na polju. Upravo se ovdje, u Virovitičko-podravskoj županiji, pokazala odlična vizija koja je rezultirala odličnom izvedbom. Bio je ovo odličan posjet Virovitičko-podravskoj županiji – zadovoljno je naglasio veleposlanik Mor nakon obilaska sustava navodnjavanja.

Dijana Stanić Rešicki
Navodnjavat će 5000 hektara površina
Uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1260 hektara, Županija je ovo ljeto pustila u rad i sustav navodnjavanja Đolta. Osim toga, gradi se i crpna stanica sustava Novi Gradac – Detkovac. Ova dva sustava vrijedna su 55 milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija za njih je dobila nepovratna sredstva u stopostotnom iznosu. Osim toga, gradit će se i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, sustav Lukač, Đolta II, Čađavica… U budućnosti bit će to 5000 hektara navodnjavanih površina u Virovitičko-podravskoj županiji.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike