Regija
VELIK PAD VRIJEDNOSTI U 3. KRUGU

Mljekara BiZ na prodaju za samo 78 tisuća kuna
Objavljeno 28. rujna, 2020.
BiZ ima samo pokretnine - tehnološko postrojenje, opremu i inventar. U trećem krugu cijena toj imovini snižena je za 75 %
POŽEGA

Nakon što u prva dva kruga nije pronašla kupca, 29. listopada u podne kod javnog bilježnika Tatjane Kovačev u Osijeku održat će se treći krug prodaje za imovinu mljekare BiZ u stečaju prikupljanjem pismenih ponuda.

Imovinu te mljekare u Buku pokraj Požege, koja je u stečaju od prošle godine, čine samo pokretnine, a jedna nekretnina u vlasništvu je njezina osnivača – Poljoprivredne zadruge UPOCentar Simentalac iz Kutjeva, a druga bivšeg vlasnika mljekare, koji je iz Buka. Sve pokretnine mljekare prodaju se skupno, a ponude ne mogu biti niže od 78.500 kuna, što je 25 posto početne vrijednosti jedine pokretne imovine BiZ-a, koja je 313.510 kuna.

Odlučila Skupština
Početna cijena već je u prvom krugu prodaje, krajem lipnja, snižena za 25 posto, pa su pokretnine BiZ-a tada ponuđene za 235.132 kune.

- Odlučila je tako Skupština vjerovnika; sukladno je to s Fininom prodajom na elektroničkoj javnoj dražbi. Skupština vjerovnika tako je htjela dodatno privući kupce, a i niži su troškovi. Interesa za kupnju BiZ-ove linije za preradu mlijeka ima, zovu druge mljekare, no do realizacije prodaje dosad nije došlo - kaže stečajni upravitelj Bojan Sudarević.

U drugom krugu prodaje, održanom sredinom rujna, išlo je 50-postotno sniženje cijene, pa su pokretnine propale mljekare tada ponuđene za 156.755 kuna. U trećem krugu sniženje početne cijene je 75 posto. Na prodaju je tehničko postrojenje za obradu mlijeka i mliječnih proizvoda te uredski namještaj i računalna oprema, sve starijeg datuma.

Do jučer je mljekara BiZ bila primjer udruživanja - u ovom slučaju udružilo se 13 stočara, odnosno mljekara, većinom iz Požeštine. Udružili su se kao osnivači PZ-a UPOCentar Simentalac. Mljekara je proizvodnju s njima zahuktala 2017. godine, odmah krenuvši i u otvaranje poslovnica u niz gradova po Slavoniji, ali i drugdje u Hrvatskoj. No nakon samo dvije i pol godine, 1. kolovoza 2019., stavila je ključ u bravu, uz obrazloženje da joj nedostaje oko 1,5 milijuna obrtnih sredstava, ali da razumijevanje za to nije iskazano, s tim što je još u prvoj polovini iste godine poslovala pozitivno.

Kupili dug
Među njezinim združenim mljekarima čuli su se i navodi da je takvom epilogu kumovalo (i) što je od bivšeg vlasnika mljekare "kupljen dug, a ne vrijednost, da se prvotno mislilo da je dug dva milijuna, a na kraju je bio 3,5 milijuna kuna". Mljekara je samu sebe predložila za stečaj mjesec dana nakon prestanka rada zbog nagomilanih obveza koje više nije mogla servisirati, a stečaj je proglašen početkom studenoga. Vjerovnici potražuju oko 3,5 milijuna kuna.

- Ne proda li se imovina mljekare BiZ ni u trećem krugu, još jednom će se ponoviti oglašavanje, no bez isticanja početne cijene, znači, tko da najbolju ponudu - kaže Sudarević i dodaje kako stečajni upravitelj ima pravo ne prihvatiti ni jednu ponudu.

Suzana Župan
prodaja
PREKO

PISMENIH

PONUDA
Namirenje potraživanja iščekuje 28 radnika
U prvom višem isplatnom redu 29 je vjerovnika – 28 radnika, a 29. je Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, koja je radnicima BiZ-a isplatila oko 300.000 kuna. Radnici na ime plaća i otpremnina potražuju 645.000 kuna, a polovinu su dobili od Agencije, koja se namiruje iz stečajne mase. Združeni mljekari na ime predanog mlijeka potražuju oko 1,5 milijuna kuna, a Porezna uprava 798.000 kuna. Proda li se imovina BiZ-a u trećem krugu, Sudarević kaže kako bi stečaj mogao biti zaključen do kraja ove godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike