Kultura
MUZEJ OSOBNIH PRIČA: U KULTURNOM CENTRU OSIJEK OTVORENA IZLOŽBA "PRIČE ŽIDOVA"

Zajednica u nestajanju kroz fotografije, portrete i zvučnu instalaciju
Objavljeno 27. rujna, 2020.

Nakon prošlogodišnje izložbe Priče Roma, kao druga zaredom izložba u sklopu Muzeja osobnih priča, jednog od rezultata projekta Štruca kulture, u petak je u prostoru Kulturnog centra Osijek otvorena izložba Priče Židova. Sastoji se od fotografija lokaliteta i građevina koje su sagradili ili svojim djelovanjem obilježili Židovi u prošlosti, portreta 28 današnjih članova i članica Židovske općine u Osijeku te zvučne instalacije satkane od segmenata njihovih osobnih narativa.


- Izložbu smo koncepcijski zamislili kao triptih, pri čemu nam je osnovna ideja bila upozoriti na važnu zajednicu koja je danas u nestajanju te na neki način reafirmirati ulogu kakvu je imala u vrijeme kada je ravnopravno gradila i bila jedan od potpornih stupova građanskog društva Osijeka - rekao je Miroslav Sikavica, uz Martinu Globočnik, Moranu Ikić Komljenović, Jasenka Rasola i Dražena Žerjava jedan od autora koncepte izložbe.


Naime, krajem 19. stoljeća Osijek je bio grad s najvećim brojem Židova u Hrvatskoj, a življenje i društveno, kulturno i političko djelovanje velikog dijela njih na ovom prostoru utkano je u samu bit grada, no do danas ih je u Osijeku ostalo samo stotinjak.


- Nastojali smo izbjeći ono klasično povezivanje Židova uz holokaust i prikazati ih kao pojedince sa svojim osobnim iskustvima. Na zidu ćete vidjeti portrete 28 osoba, to je 28 zanimljivih priča. Iako je riječ o jednoj maloj zajednici, riječi tih ljudi nose određenu poruku, da pozivamo zainteresirane da posjete izložbu i saznaju nešto više o svojim sugrađanima - poručila je Martina Globočnik.
Izložba Priče Židova u KCO-u bit će postavljena do 16. listopada, a moguće ju je pogledati radnim danom od 15 do 20 ili subotom od 10 do 15 sati. D. Miklić
Simboličan prikaz nestajanja
- Kao što dobro znamo, još u vrijeme kada je Osijek bio vrlo ozbiljan industrijski grad - jači od Zagreba, što je malo poznato - Židovi su bili jedna od važnijih konstruktivnih nacionalnih manjina koje su stvarale Osijek. Njihove sudbine mijenjale su se tijekom desetljeća, a zgrade s izloženih fotografija promijenile su vlasnike. Tako da smo intervenirali na fotografije i brisali zgrade ne bi li na konceptualnoj, simboličnoj razini opisali realnu situaciju stanja židovske manjine u Osijeku - rekao je autor predstavljenih fotografija Jasenko Rasol.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente