Učionica

Međunarodni znanstveni simpozij RED (Region, Entrepreneurship, Development)
Objavljeno 1. listopada, 2020.

Međunarodni znanstveni simpozij RED (Region, Entrepreneurship, Development) pod ovim imenom prvi je put, u uvjetima koronakrize, održan 2020. godine, a zapravo je sljednik prethodnih osam simpozija poznatih pod imenom GIH (Gospodarstvo istočne Hrvatske). Tijekom godina originalna ideja okupljanja znanstvenika i stručnjaka vezanih uz različite aspekte razvoja istočne Hrvatske nadrasla je prvobitne okvire te je uočena potreba proširenja tematike konferencije kako bi se zadovoljili rastući interesi domaće i strane akademske zajednice. Stoga simpozij pod novim imenom u sebi sadrži i originalnu tematiku, razvoj istočne Hrvatske, ali ju proširuje i na područje drugih hrvatskih i međunarodnih regija, a kao novost uvodi i područje poduzetništva kao mikroaspekta regionalnog ekonomskog i općeg društvenog razvoja. Takva promjena pokazala se opravdanom jer je već u prvoj godini objavljeno 17 radova iz područja poduzetništva.


U suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti – Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku te Ekonomsko-poslovnim fakultetom Sveučilišta u Mariboru i Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Tuzli, Ekonomski fakultet u Osijeku nastoji promicati kvalitetna interdisciplinarna istraživanja i rješenja ekonomskih i društvenih problema današnjice na mikro i makrorazini.


Simpozij se, s izuzetkom 2020. godine, redovito održava koncem svibnja ili početkom lipnja i okuplja stotinjak predstavnika domaće i inozemne akademske i stručne zajednice na analizi problema i ponudi rješenja vezanih uz problematiku regionalnog razvoja i poduzetništva. Svaki je simpozij popraćen zbornikom radova koji je od 2014. godine indeksiran u WoS bazi. U cilju motivacije i pomoći mladim znanstvenim snagama, posljednjih nekoliko godina u okviru simpozija organiziraju se pozvana predavanja eminentnih znanstvenika iz područja vezanih uz temu skupa te radionice za doktorande.


Ovdje se koristimo prilikom pozvati sve zainteresirane da nam se pridruže na sljedećem, nadamo se uživo, simpoziju RED 2021. koji je planiran za kraj svibnja/početak lipnja.

Boris Crnković, Mirna Leko Šimić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike