Učionica

Znanstveni skupovi i događanja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u svojem je Strateškom programu znanstvenih istraživanja za razdoblje od 2016. do 2021. godine, na godišnjoj razini, definirao pripremu, organizaciju i održavanje jednog znanstvenog simpozija i četiriju znanstvenih kolokvija te četiriju aktivnosti koje bi bile znanstveno-popularizacijskog karaktera.

Svake godine u rujnu održava se znanstveno-stručni skup pod nazivom „Teološko-pastoralni seminar“ koji KBF u Đakovu organizira u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Teme toga skupa prate suvremenu teološku problematiku kao i propitivanja u praktičnoj primjeni, odnosno pastoralnoj praksi. Tema prošlogodišnjeg skupa održanoga od 10. do 12. rujna 2019. godine bila je „Amoris Laetitia – otvorena pitanja i problemi ili kako ispravno čitati pobudnicu!?“, a ove bi se godine od 15. do 17. rujna trebao održati pod nazivom „Mladi kao posebna briga Crkve: stanje i perspektive u pastoralu mladih“. Radovi i izlaganja predstavljeni na tom skupu redovito se objavljuju u fakultetskom znanstvenom časopisu Diacovensia.

Također, u suradnji s Gradom Đakovo, KBF u Đakovu svake godine krajem svibnja, odnosno početkom lipnja organizira i domaćin je znanstveno-popularizacijskog događanja unutar manifestacije Strossmayerovi dani. Taj je skup uvijek interdisciplinarnog karaktera te se nudi i kao stručno usavršavanje nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama. Posljednji u nizu, pod nazivom „17. Strossmayerovi dani: Josip Juraj Strossmayer i ćirilometodska baština“, održan je 8. lipnja 2019. godine. Ove godine skup je morao biti odgođen te bi se trebao, pod nazivom 18. Strossmayerovi dani: „Prosvjetom k slobodi“, održati 3. listopada 2020. godine.

U akademskoj godini 2018./2019., koja je obilježena epidemijom, svakako trebamo istaknuti znanstvenu projektnu konferenciju „Prevencija trgovanja ljudima“ koja je, u organizaciji Fakulteta, održana u Osijeku 17. i 18. siječnja 2020. godine.

KBF u Đakovu, u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, organizirao je znanstveni kolokvij o 100. obljetnici rođenja biskupa dr. h. c. Ćirila Kosa (19. 11. 1919. – 6. 7. 2003.) održan 19. studenoga 2019. godine, a znanstveni simpozij planiran za 15. svibnja 2020., pod nazivom „Slikar Ivan Tišov, život i djelo“ odgođen je te bi se trebao održati 16. listopada 2020. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike