Učionica

Međunarodni i domaći znanstveni skupovi te konferencije Odjela za matematiku
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Odjel za matematiku redovito sudjeluje u organizaciji znanstvenih i stručnih skupova. Tu bismo prije svega izdvojili stručni skup nastavnika Inovativna nastava matematike te interdisciplinaran znanstveno-stručni skup Računalno jezikoslovlje i Zlatna formula hrvatskoga jezika. Nadalje, Odjel za matematiku sudjeluje u organizaciji međunarodnih znanstvenih konferencija Conference on Applied Mathematics and Scientific Computing te International Conference on Operational Research. Državni stručni skup nastavnika Inovativna nastava matematike u Osijeku organizira se svake dvije godine. Uz Odjel za matematiku suorganizator je skupa Udruga matematičara Osijek uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj je skupa predstaviti suvremene metodičke pristupe podučavanju matematike i intenzivirati suradnju nastavnika matematike u Republici Hrvatskoj te tako potaknuti razvoj modernih metoda podučavanja i poduprijeti proces popularizacije matematike.

Posljednji, treći skup održan je u Osijeku 27. i 28. kolovoza 2020. godine u virtualnom okruženju – sva predavanja i radionice održane su putem platforme Microsoft Teams. Više informacija dostupno je na http://inovmat.mathos.unios.hr. Interdisciplinaran znanstveno-stručni skup Računalno jezikoslovlje i Zlatna formula hrvatskoga jezika održavat će se virtualno 25. i 26. rujna 2020. Organiziraju ga Odjel za matematiku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj je skupa okupiti dijalektologe, istraživače povijesti hrvatskoga jezika, metodičare i računalne stručnjake koji se bave istraživanjem međusobne povezanosti hrvatskih narječja na svim jezičnim razinama. Namjera je predstaviti Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča - kaj - što pomoću sintaktičko-semantičkog mrežnoga okvira koji već postoji za standardni hrvatski jezik. Tijekom skupa održat će se tri pozvana predavanja, pet radionica, deset usmenih i tri posterska izlaganja. Na internetskoj stranici http://m-brojevi.com/Skup-2020 mogu se pronaći detaljnije informacije. Međunarodna znanstvena konferencija Conference on Applied Mathematics and Scientific Computing prvi je put je održana 1999. godine u Dubrovniku, a nastavnici Odjela za matematiku redovito su članovi organizacijskog i programskog odbora tih konferencija. Cilj je konferencije razmjena ideja, metoda i problema među različitim disciplinama primijenjene matematike.

Posljednja će konferencija biti organizirana u Nacionalnom parku Brijuni od 14. do 18. rujna 2020. godine u organizaciji Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge za primijenjenu i industrijsku matematiku (CRO-MATH-IN).

Ove godine Odjel za matematiku sudjeluje u organizaciji sekcije o optimalnom upravljanju dinamičkim sustavima i primjenama. Više informacija može se pronaći na https://applmath.math.pmf.unizg.hr/2020.

Konferencija International Conference on Operational Research održava se još od 1991. godine, a nastavnici Odjela za matematiku redovito sudjeluju u radu konferencije kao članovi Organizacijskog i Programskog odbora. Cilj je konferencije okupiti znanstvenike, istraživače i praktičare iz operacijskih istraživanja i srodnih znanstvenih disciplina (primijenjena matematika, statistika, kvantitativne metode za poboljšanje poslovnih procesa) kako bi se razvili modeli i metode za poboljšanje uspješnosti u poslovanju i u drugim područjima. Konferencijom želimo promicati područje operacijskih istraživanja u Hrvatskoj, ali i omogućiti razmjenu ideja i suradnju s inozemnim istraživačima te posebno poticati rad mladih istraživača u tom području. Posljednja, 18. međunarodna konferencija iz Operacijskih istraživanja održava se u Šibeniku od 23. do 25. rujna 2020. godine u organizaciji Hrvatskog društva za operacijska istraživanja i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Internetska je stranica konferencije: http://hdoi.hr/hr/koi-conference.
Možda ste propustili...