Učionica

Održan prvi međunarodni znanstveno-stručni skup „FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS“
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Industrija hrane i pića globalno je jedan od najvećih industrijskih sektora, a istodobno proizvodnja hrane, od poljoprivrede do finalizacije, ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to uporabom resursa kao i emisijama u okoliš.
​Dana 26. lipnja 2020. godine u Kopačkom ritu održan je prvi međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilišta u Požegi, Udruženja za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“ (BiH), Javne ustanove „Park prirode Kopački rit“ i European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Njemačka).

Industrija hrane i pića globalno je jedan od najvećih industrijskih sektora, a istodobno proizvodnja hrane, od poljoprivrede do finalizacije, ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to uporabom resursa kao i emisijama u okoliš. Tijekom proizvodnje hrane nastaje velika količina nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava primjenom u hranidbi stoke. Budući da je riječ o velikoj količini materijala koji je zbog svojeg sastava jako podložan kvarenju, a često sadrži tvari koje se mogu upotrijebiti kao vrijedne sirovine u proizvodnji različitih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, energije i na druge načine kvalitetnije iskoristiti, provode se brojna istraživanja koja su u tom području urodila nizom rješenja – od uporabe nusproizvoda prehrambene industrije u izolaciji različitih bioaktivnih komponenti, proizvodnji biogoriva, preko hranidbe stoke do proizvodnje proizvoda za ljudsku prehranu, obogaćenih biološki vrijednim sastojcima i sa smanjenom kalorijskom vrijednošću i sl.

U sklopu skupa održano je 11 pozvanih predavanja znanstvenika iz regije na temu obrade različitih nusproizvoda prehrambene industrije. Cilj je skupa bio uputiti upravo na problematiku nastanka, zbrinjavanja i iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije interdisciplinarnim pristupom o čemu su na skupu govorili i predstavnici akademske zajednice, ali i industrije predstavljajući svoja istraživanja i iskustva, ali i iznoseći najnovije spoznaje u svijetu na temu skupa.

Nakon skupa sudionici su uživali u zajedničkom druženju u jedinstvenom okruženju Kopačkog rita te vožnji brodom.

Održavanje skupa, izdavanje Knjige sažetaka te izradu promidžbenih materijala sufinancirala je Hrvatska zaklada za znanost projektom „Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla“ (UIP-2017-05-9909). Iako je održan prvi put, skup se pokazao vrlo zanimljivim i znanstvenoj zajednici, ali i industriji te široj javnosti pa je zaključeno kako bi se trebao nastaviti održavati svake godine.
Osim toga, održana je i promocija sveučilišnog udžbenika „Higijena i sanitacija u prehrambenoj industriji“ u izdanju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek autora izv. prof. dr. sc. Đurđice Ačkar, prof. dr. sc. Drage Šubarića, prof. dr. sc. Jurislava Babića i doc. dr. sc. Antuna Jozinovića. Udžbenik je prvenstveno namijenjen studentima preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija koji slušaju kolegij Higijena i sanitacija te u potpunosti prati program navedenoga kolegija i obuhvaća sve aspekte higijene i sanitacije u području prehrambene industrije. S obzirom na važnost teme, autori se nadaju da će udžbenik naći svoje mjesto i na srodnim studijima u Republici Hrvatskoj kao i pogonima prehrambene industrije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike