Mozaik
NAKON FACEBOOKA I NETFLIXA

HDS ZAMP potpisao
ugovor i s TikTokom
Objavljeno 26. rujna, 2020.

HDS ZAMP i jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, TikTok, prošlog su tjedna potpisali ugovor kojim se licencira glazbeni repertoar domaćih autora i članova HDS-a na ovoj platformi koja trenutno ima više od 800 milijuna korisnika. Finalizacijom sporazuma s TikTokom, HDS ZAMP zaključuje uspješan niz na digitalnom tržištu poslovanja u 2020., tijekom koje su potpisani novi ugovori sa servisima Facebookom i s Netflixom. Ugovor s Facebookom pokriva glazbenu licencu za repertoar domaćih autora u ukupno 43 europske zemlje. S obzirom na Facebookov vlasnički udio, licenca se također odnosi i na korištenje glazbe na Instagramu. Iako potpisan sredinom ove godine, ugovor s Netflixom retroaktivno se odnosi na razdoblje od siječnja 2016. naovamo, odnosno od samog dolaska Netflixa na tržište RH. Sporazum s tom videoplatformom pokriva isključivo teritorij Hrvatske te je prvi korak prema pregovaranju novih i znatno povoljnijih uvjeta za članove HDS-a.
- U teškoj godini poput ove, vijest o otvaranju novih tržišta i sve kvalitetnijoj online monetizaciji kreativnog sadržaja, zasigurno će razveseliti sve naše članove. Ugovarajući detalje sporazuma sa spomenutim digitalnim platformama, vodili smo se interesom naših članova kako bi u budućnosti ostvarili što bolju poziciju za jaku i održivu kreativnu zajednicu - izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.
Digitalna konzumacija glazbe sada je i u Hrvatskoj konačno zaživjela punim plućima, a HDS ZAMP je u toj ekspanziji imao vodeću i važnu ulogu. Glazbeni fanovi sada imaju mogućnost uživanja u desecima milijuna pjesama na brz, jednostavan i legalan način. Od svega će koristi imati i oni koji tu glazbu stvaraju – najveće digitalne platforme koje već godinama koriste kreativne sadržaje za vlastiti razvoj sada konačno licenciraju kreativne sadržaje i dio profita dijele s kreatorima tih sadržaja. HDS ZAMP najavljuje kako će u sljedećem obračunu digitalnih prava domaći autori i članovi HDS-a na svoje račune prvi put primiti autorske honorare s tog servisa. Uz Spotify, u obračun honorara početkom listopada ući će i iznosi licenci od Deezera, YouTubea i Google Musica. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLUMICA OTKRILA NOVU STRAST

Mira Perić odlučila polagati ispit za upravljanje motociklom

2

U SELU KUPUSINI U VOJVODINI

Jelen lovcu "oteo" pušku i pobjegao!

3

“VARIETY”: STIGLE PRVE PROGNOZE O VRIJEDNIM NAGRADAMA

Favoriti za Oscare: Filmovi koji bi mogli slaviti u travnju 2021.