Mozaik
NAGRAĐENI NAJBOLJI HRVATSKI DOKUMENTARCI

Nagrada "Top of the Docs"
pripala Žaji za film "Susjedi"
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Nagradu Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film u prošloj godini osvojio je film "Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, a te novoosnovane filmske nagrade posvećene valorizaciji godišnje dokumentarne produkcije dodijeljene su u još tri kategorije. Žiri redakcije portala Dokumentarni.net, Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković i Hrvoje Krstičević, koji je izabrao pobjednika u toj kategoriji, ocijenio je kako su autorice tog filma svoje stvaralačko iskustvo u različitim poljima iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma. Svoju nagradu, Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je i glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević - dokumentarcu "Susjedi” Tomislava Žaje. Prema njegovim riječima, autor u tom filmu na svoj uobičajeno strpljiv i empatičan način dokazuje da su njegovi protagonisti, nekadašnji štićenici Doma za psihički bolesne osobe Osijek, prije svega ljudi kojih se ne trebamo bojati.
U svom prvom izdanju Dokumetar je dodijeljen još za režiju, fotografiju i montažu u ostvarenjima koja su svjetsku premijeru imala od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza. 2019.
Za režiju filma "Na vodi” Dokumetar je dobio Goran Dević koji, istaknuto je, "jako dobro poznaje svoj grad kojem se uvijek ponovo filmski vraća, a njegovi junaci uvijek imaju nešto bitno reći ili često tek znakovito odšutjeti pred nama”. Dokumetar za najbolju fotografiju dodijeljen je Damianu Nenadiću, za rad na filmu "Na vodi”, a najboljeg iz te kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario Sablić, Branko Linta, Silvestar Kolbas, Goran Mećava, Željko Sarić i Damir Kudin).
Žiri je ustvrdio kako je ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje te složene filmske slike, a snimateljski osjećaj za ideju cjeline te samopouzdanje i mir, filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu nego i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo. Isti film osvojio je još jednu nagradu - Dokumetar za najbolju montažu koji je dodijeljen Vanji Siručeku i Janu Klemscheu, prema izboru montažera, članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika (Hrvoslava Brkušić, Mislav Muretić i Alfons Jan Čerfalvi).
Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net, u cilju povećanja vidljivosti domaće dokumentaristike. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike