Osijek
SEDECO FESTIVAL DRUGI PUT U OSIJEKU

Izložili 200 svjetiljki, u planu otvorenje Kuće rasvjete
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Dvjestotinjak svjetiljki iz vremena secesije i art deco kulture izloženo je u subotu u prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice na drugom po redu „Sedeco festivalu”. Tema festivala je rasvjeta kakva je bila u prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a ondje je održano i stručno predavanje o razvoju svjetiljki od vremena Murse pa sve do elektrifikacije, ali i o svakodnevnoj rasvjeti.

- Ovo je tek mali dio izložbenih primjeraka, jer ih zajedno imamo oko 900 što je baza našeg sljedećega projekta, a to je specijalizirani muzej rasvjete u gradu Osijeku. U Europi je sveg nekoliko takvih muzeja, a ovo će biti zapravo Kuća rasvjete koju ćemo otvoriti u dogovoru s Gradom. Ondje će biti izloženi dijelovi svjetiljki, svjetiljke i općenito sve što je vezano za rasvjetu – najavio je Stjepan Kadović, potpredsjednik Udruge „Svjetlost fenjera”, dodajući da je u planu i knjiga „Rasvjeta u Osijeku od 1850. do 1950. godine.

Drugoga dana festivala, u nedjelju, u planu je paljenje 117 fenjera kod zdenca Pejačević. Broj fenjera, pojašnjava Kadović, sukladan je broju godina otkako je grof Pejačević darovao Zdenac gradu Osijeku. Dozvoli li vrijeme, kaže Kadović, to će biti lijep performans tijekom kojega će biti isključena javna rasvjeta. I to nije sve, jer je sljedeći tjedan u kinu Urania organizirano projeciranje filmova iz razdoblja kasnog art decoa, a ondje će biti postavljeni i fenjeri. Kadović je izrazio nadu da će i dogodine istovjetan festival biti organiziran u Osijeku. M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike