Sport
TREĆE PRETKOLO EUROPSKE LIGE

Oproštaj Hajduka i Lokomotive, Rijeka se pridružila Dinamu
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Od tri hrvatska predstavnika u trećem pretkolu Europske lige prolaz u play-off izborila je samo RIjeka. Svoj europski nastup završili su Lokomotiva i Hajduk. Lokomotiva je svoju europsku priču ove sezone zaključila teškim porazom u Švedskoj. Doprvak iz zemlje svjetskih doprvaka je tako u dvije europske utakmice upisao dva poraza uz razliku pogodaka 0:6, praktički bez prave prilike u 180 minuta igre. "Lokosi" su europski put započeli u 2. pretkolu Lige prvaka izgubivši u Kranjčevićevoj od Rapida sa 0-1. Natjecanje su nastavili u 3. pretkolu Europske lige, ali nažalost niti ovdje nisu dugo trajali. S druge strane Malmo je u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu na svom travnjaku svladao poljsku Cracoviu 2:0, a u sljedećem je kolu, istim rezultatom, pobijedio Honved u Budimpešti.


Domaćin je poveo već u petoj minuti iz prve prave prilike na utakmici. Soren Rieks je ubacio, a Isaac Kiese Thelin iz blizine zabio za 1-0. Isti je dvojac, na sličan način u 16. minuti još jednom izigrao obranu Lokomotiove, a sve nade oko mogućeg prolaska zagrebačkog sastava u play-off nestale su u 32. minuti kada je adi Nalić pospremi povratnu loptu za 3-0.


Potop se nastavio u 52. minuti kada je Eric Larsson fantastično zabio u sam kut Lokomotivina gola. U 72. minuti među strijelce se upisao i jedan od najboljih igrača utakmice, Rieks koji je nakon dvije asistencije zabio i pogodak.


Srećom, na tome je ostalo, pa Lokomotiva nije izjednačila svoj najteži europski poraz - 6:0 od PAOK-a u sezoni 2015/16.


Bolji dojam, unatoč porazu ostavili su nogometaši splitskog Hajduka. U susretu su 3. pretkola Europske lige izgubili na gostovanju kod Galatasaraya u Istanbulu poraženi su s 2:0 te su se tako oprostili od daljnjeg natjecanja. Strijelci za Galatasaray bili su Belhanda u 77. i Babel u 86. minuti. Splićani su protiv turskog velikana odigrali ravnopravan dvoboj, no u samoj završnici im je ponestalo snage što je Galatasaray znalački iskoristio.


Prvu priliku na utakmici imao je Hajduk u sedmoj minuti. Gyurcso je izveo slobodni udarac s desne strane, najviši u skoku pred domaćim vratima bio je Jurić, no njegov pokušaj glavom proletio je preko grede. Splitski je sastav u prvom poluvremenu u potpunosti neutralizirao napade domaćih koji su prvi udarac prema golu Posavca uputili u 26. minuti kada je Marcao pucao glavom nakon kornera, ali taj je pokušaj proletio nekoliko metara preko grede.


Drugo je poluvrijeme ponudilo mnogo otvoreniju utakmicu u kojoj su oba sastava imali nekoliko izglednih prilika. Prvo su domaći imali dvije šanse unutar jedne minute, u 52. minuti Diagne je pokušao sa 15-ak metara, ali Mujakić se požrtvovno bacio na loptu i blokirao taj udarac, dok je drugi pokušaj Senegalca proletio preko gola. Samo minutu potom Feghouli je poslao loptu kroz Hajdukov kazneni prostor, na nju je na šest metara od gola s lijeve strane natrčao Babel, no srećom nije bio precizan.


Mogao je Hajduk ekspresno kazniti promašaje Galatasaraya, u 55. minuti Diamantakos je utrčao u kazneni prostor domaćih i odlično proigrao Caktaša, ali Hajdukov kapetan je sa šest metara katastrofalno pucao i upropastio najveću šansu splitskog sastava. Novu veliku priliku Caktaš je imao u 68. minuti, ovoga puta proigrao ga je Jairo, a poluvolej Caktaša otišao je preko gola.


U posljednjih 20-ak minuta postalo je vidljiv umor kod igrača Hajduka, Galatasaray je zagospodario travnjakom i s dva pogotka riješio utakmicu. Nevolje za hrvatskog predstavnika najavio je Diagne u 75. minuti, no njegove "škarice" koje su išle pod gredu Posavec je uspio odbiti u korner.


Ipak, u 77. minuti više nie bilo pomoći za Hajduk. Tasdemir je probio lijevo krilo, vratio loptu na vrh kaznenog prostora gdje je natrčao Belhanda i jakim udarcem "probio" Posavca.


Za konačnih 2-0 zabio je iskusni Nizozemac Babel u 86. minuti kojemu nije bilo teško s dva metra neometan skrenuti loptu u mrežu nakon što ga je proigrao Marcao. Prethodno je Brazilac na lijevoj strani driblingom "slomio" Mujakića.


Hajduk je mogao smanjiti u posljendjoj minuti sudačke nadoknade, no dobar udarac Diamantakosa iz velike blizine odlično je obranio Ozturk.


Plasman u play-off ostvarila je Rijeka i to nakon produžetaka na Rujevici protiv ukrajinskog Kolos Kovalivke. RIječani su slavili s 2:0. Bila je to tvrda utakmica bez previše prilika na obje strane, a pitanje pobjednika razriješeno je u produžetku. Rijeka je povela u 102. minuti golom Joao Escovala, a pobjedu domaćina potvrdio je Franko Andrijašević golom u 115. minuti.


Rijeka će plasman u natjecanje u skupinama loviti 1. listopada na gostovanju kod Kopenhagena koji je s 3:0 pobijedio poljski sastav Piast Gliwice. Tužna večer hrvatskog klupskog nogometa na kraju je dobila i sretna kraj. Nakon što su Lokomotiva i Hajduk zaključili svoju europsku priču, Rijeka se uspjela na "potopljenoj" Rujevici probiti do zadnjeg kola kvalifikacija pobjedom potiv novaka u europskim natjecanjima, ukrajinskog Kolosa koji je u drugom pretkolu pobijedio grčki Aris sa 2-1.


Hrvatska će tako u play-offu imati dva predstavnika, Rijeku i Dinama kojeg očekuje domaći ogled protiv Flore, aktualnog prvaka Estonije.


Prvi priliku na utakmici imala je Rijeka u 15. minuti, Murić je lukavo ubacio iz kornera, ali vratar Volynets bio je siguran. U 24. minuti Muriću se otvorila prilika, ali umjesto udarca, pokušao je proigrati Andrijaševića i propala je sjajna prilika


Prvu priliku gosti su imali u 42. minuti, međutim Novak nije dobro reagirao u odličnoj situaciji pred golom Rijeke.


U 57. minuti Pavičić je lijepo prošao, ali je njegov udarac završio u rukama vratara Kolosa. Gosti su uzvratili dvije minute kasnije, ali Bogdanov nije bio precizan.


Rijeka je u 70. minuti imala sjajnu priliku, Tomečak je ubacio, Andrijašević je smirio loptu prsima za Lončara koji je potegnuo sa 16 metara, ali preko gola. Dvije minute kasnije dobru prilku je imao i Kulenović nakon ubačaja iz kornera, ali nije loptu dobro zahvatio.


Najbolju priliku na utakmici imali su gosti u 89. minuti, srećom Seleznjov je promašio nemoguće. Velkovski je izgubio loptu, sjevnula je kontra nakon koje je Seleznjov ostao na pet metara ispred vrata Rijeke, no spetljao se i prebacio vrata gurnuvši susret u produžetke.


Nažalost, jaka kiša je natopila travnjak Rujevice i uvjeti za igru su postali jako teški, praktički nemogući.


Ključni trenutak u produžetku dogodio se u 103. minuti kada je Escoval zabio nakon ubačaja iz kornera. Murić je ubacio, Andrijašević je glavom spustio loptu za Escovala, a Rožmanov joker iz blizine ju je zakucao pod gredu za vodstvo.


Sve dvojbe oko pitanje pobjednika razriješene su u 115. minuti nakon velike pogreške gostujućeg vratara kojem je ispala lopta iz ruke. Kulenović je prihvatio ‘poklon‘, pucao prema vratima, no lopta je zastla na crti, gdje ju je Andrijašević pospremio u mrežu. Bio je to prilično komičan pogodak, a na kojeg su sigurno utjecali loši vremenski uvjeti i kiša.


Dinamo i Rijeka u četvrtak su doznali suparnike u play-offu što je posljednja etapa prije ulaska u skupine Europske lige.Nogometaši zagrebačkog Dinama u završnom kolu kvalifikacija za plasman u Europsku ligu igrat će na stadionu Maksimir protiv estonske Flore, dok će Rijeka tražiti pobjedu na gostovanju kod FC Kopenhagena. Obje utakmice na rasporedu su 1. listopada.


Nakon 120 minuta bez golova, Flora iz Tallinna je slavila sa 4:2 i idući četvrtak dolazi u Zagreb. Rijeka će u zadnjem kolu gostovati kod FC Kopenhagena koji je u 3. pretkolu pobijedio poljski sastav Piast Gliwice sa 3-0.


Nažalost, preostali hrvatski klubovi su ispali. Hajduk i Lokomotiva u 3. pretolu, a Osijek u drugoj rundi kvalifikacija.


Dodajmo kako Uefina nagrada za plasman u skupinu Europske lige donosi 2.62 milijuna eura.
Dinamo je nakon poraza od mađarskog Ferencvaroša u Ligi prvaka, preselio u play-off rundu Europske lige gdje je čekao pobjednika susreta između prvaka Malte Floriane, te prvaka Estonije Flore. Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike