Regija
OPĆINA VRBANJA ČEKA DARIVANJE DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Trebaju novu poduzetničku zonu, prva je još - na sudu
Objavljeno 26. rujna, 2020.
VRBANJA

Iako je, prema prvotnome planu, već godinama trebala biti u funkciji, osiguravati egzistenciju brojnim obiteljima i davati poticaj gospodarskom razvoju toga kraja, poslovna zona u Vrbanji, na ulazu u selo u Kolodvorskoj ulici, do danas nije zaživjela, a cijeli je slučaj dobio i sudski epilog.

Općina je, podsjećamo, još 2009. godine poslovnu zonu, koju joj je darovala država, u cijelosti prodala poduzetniku iz Njemačke, podrijetlom iz Soljana, koji je s poslovnim parnerima ondje trebao sagraditi kogeneracijsku elektranu na šumsku biomasu RES Bioenergija Vrbanja, i staklenike za proizvodnju povrtlarskih kultura na površini od deset hektara. Gradnja nikada nije ni počela, a zbog nepoštovanja ugovornih obveza Općina je bila prisiljena tužiti investitora i sudskim putem zatražiti povrat zemljišta koje je investitor plaćao po cijeni od kunu za kvadrat. Sudski postupak i dalje traje, tvrtke su u međuvremenu ugašene i izbrisane iz sudskog registra, ali se i dalje vode kao vlasnici zemljišta. Cijeli je slučaj, napominje načelnik Vrbanje Velimir Redl, jako kompliciran i Općina je nedavno angažirala novo odvjetničko društvo u Zagrebu koje ga je preuzelo. Zbog svega navedenog, Općina nije imala drugog rješenja nego krenuti u osnivanje druge poduzetničke zone kako bi mogla udovoljiti zahtjevima potencijalnih investitora i osigurati im zemljište za realizaciju njihovih projekata.

Riječ je o lokaciji na izlazu iz Vrbanje prema Drenovcima, na zemljištu koje se prostire na oko osam hektara, a u vlasništvu je Republike Hrvatske. Trenutačno je to oranica, ali je u građevinskom području i u blizini je sva potrebna infrastruktura, što će biti velika prednost kada krene infrastrukturno opremanje zone.

Općina je u rujnu 2017. podnijela zahtjev Ministarstvu državne imovine za darivanje državne nekretnine u svrhu formiranja gospodarske zone.

- Razmotrili su pristiglu dokumentaciju i utvrdili da u prostornom planu mora biti striktno navedena namjena: poduzetnička zona. Nije dovoljno što je samo navedeno da je zemljište u građevinskoj zoni i da se ondje može graditi. Nakon toga smo pristupili izmjenama Prostornog plana, malo nas je usporila i korona, ali proveli smo potrebnu proceduru. Vijeće je odradilo svoj dio posla, sve je dostavljeno nadležnom županijskom uredu, od kojega očekujemo suglasnost da je u skladu s Prostorinm planom VSŽ-a. Ovih bi dana to trebalo biti riješeno i konačno dostavljeno Ministarstvu – pojašnjava Redl. A kada zemljište prijeđe u općinsko vlasništvo, počet će s aktivnostima na uređenju zone i njezinu privođenju svrsi, i Redl vjeruje da će Općina uspjeti sve to isfinancirati iz vlastitih sredstava. Formiranje zone trebalo bi otvoriti nove mogućnosti, privući investitore i otvoriti nova radna mjesta. To bi jako puno značilo i lokalnim poduzetnicima koji su se zbog potrebe proširenja poslovanja i pronalaženja novih lokacija do sada snalazili kako znaju i umiju, a zona će im dati jednu sasvim drugu dimenziju.

Za potporu razvoja poduzetništva i poljoprivrede te poticanja gospodarskog rasta, Općina je u Programu za 2020. osigurala 950.000 kuna. Na javni poziv pristiglo je 35 prijava koje će razmotriti povjerenstvo, a uglavnom su se javili OPG-ovi koji bi sredstva uložili u sustav navodnjavanja, gradnju plastenika i staklenika, u nabavu opreme. Maksimalni iznos potpore je 50.000 kuna po korisniku. Općina Vrbanja pomaže i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja s iznosom od 20.000 kuna. Lani je poticaje dobilo šest obitelji, a u ovoj je godini osigurano 200.000 kuna.

Osim za kupnju postojeće kuće, odlučeno je da pravo sada imaju i oni koji kreću u gradnju nove, uz zadovoljavanje svih kriterija.

Marija Lešić Omerović
Za potpore poduzetnicima i OPG-ovima Općina osigurala 950.000 kuna, maksimalno 50.000 kuna po korisniku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana