Novosti
NOVOG LIDERA SOCIJALDEMOKRATA BIRAT ĆE OKO 12.000 ČLANOVA

SDP bira svog četvrtog predsjednika
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Članice i članovi SDP-a u subotu biraju svog četvrtog predsjednika ili predsjednicu, nakon što se Davor Bernardić povukao s čela stranke. Na 286 izbornih mjesta u šest SDP-ovih područnih jedinica, odnosno izbornih regija, glasat će oko 12.000 članica i članova s pravom glasa (koji su podmirili članarinu), od ukupno nešto više od 32.000 članova stranke.

Za novog šefa SDP-a natječu se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Ranko Ostojić. Očekuje se da nitko neće dobiti više od 50 posto glasova u prvom krugu, nego će novog čelnika stranka dobiti tjedan dana kasnije, kada će se natjecati dvojac s najviše glasova u prvom krugu. Medijske analize favoriziraju Kolara i Grbina, pri čemu se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci, a Grbina se smatra kandidatom kritičara njegova načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen. Po principu "jedan član - jedan glas" birat će se i 17 članova Predsjedništva (od kojih će četvero potpredsjednika postati oni s najviše glasova) te 103 članice i člana Glavnog odbora stranke.
Pri izboru članstvo je obvezno voditi računa o rodnom paritetu, što znači da će kandidate birati po tzv. zip-modelu, a područne jedinice osigurat će adekvatnu regionalnu zastupljenost. Za 17 mjesta u Predsjedništvu konkurira 48 članica i članova iz šest "izbornih jedinica", a za 103 mjesta u Glavnom odboru natjecat će se 300-tinjak kandidata iz svih županija. Izborna mjesta bit će otvorena u 7 sati i glasat će se do 19 sati, a na manjim izbornim mjestima moguće je da glasanje počne kasnije, a završi ranije. Nakon zatvaranja birališta i obrade glasova Središnja izborna komisija objavit će rezultate izbora na Iblerovu trgu u Zagrebu, nakon 20 sati. H/I.B.
GRBINOV I KOLAROV TABOR
Utrka za predsjednika, iako protječe bez povišenih tonova, smatra se neizvjesnom. U kampanji su se pojavile optužbe između dva glavna tabora, Kolareva i Grbinova, za izborni inženjering, kupovanje članstva, podmirivanje članarina radi pridobivanja birača te "šalabahter demokraciju", odnosno popise s imenima koje treba zaokružiti, a koji interno cirkuliraju. Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas ranije je izjavio da bi se novo vodstvo trebalo pozabaviti pitanjem "šalabahter demokracijom", iako je to još uvijek unutar granica kolegijalnih odnosa.
Najčitanije iz rubrike