Novosti
NOVA KADROVSKA RJEŠENJA VLADE

Čuraj (HNS) državni tajnik u Ministarstvu financija, Kraljičak i Ivić razriješeni
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Vlada je donijela niz novih kadrovskih rješenja, odnosno razriješila dosadašnje te imenovala nove državne tajnike. Koalicijski partneri izbornog pobjednika HDZ-a ovim su imenovanjima dobili 12 državnih tajnika.


U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ponovno je imenovana državnom tajnicom Andreja Metelko-Zgombić, a novi su Zdenko Lucić i Frano Matušić. U MORH-u je razriješen državni tajnik Tomislav Ivić (nekad HDZ-ov gradonačelnik Valpova, ministar branitelja, a upravljao je i MORH-om nakon odlaska Damira Krstičevića), ponovno je imenovan Zdravko Jakop, a sada je tu i Branko Hrg iz HDS-a. Zdravko Zrinušić i Stipe Župan ponovno su imenovani u Ministarstvu financija, a novi državni tajnik u tom ministarstvu je Stjepan Čuraj, osječki zamjenik predsjednika HNS-a. Žarko Katić i Terezija Gras ostaju državni tajnici u MUP-u, a pridružila im se HDZ-ova saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.


Državnim tajnicima u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja imenovani su Nataša Mikuš Žigman, Mario Šiljeg, SDSS-ovac iz Baranje Mile Horvat i Ivo Milatić, koji su dosad bili državni tajnici u ministarstvima spojenim nakon parlamentarnih izbora. Novim državnim tajnicima u Ministarstvu pravosuđa i uprave imenovani su Juro Martinović i Sanjin Rukavina. Državni tajnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja su Stipe Mamić, razriješena pa imenovana Ivana Franić te Tomislav Paljak. I Krešimir Partl i Ivica Poljičak nisu više državni tajnici bivšeg Ministarstva kulture, nego kulture i medija. Novoimenovani državni tajnici Ministarstva turizma i sporta su dosadašnji tajnici Tonči Glavina i Tomislav Družak, te Sandra Herman.


U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU državni tajnici ostaju Spomenka Đurić i Velimir Žunac, a umjesto Nikoline Klaić državni tajnik je postao Šime Erlić. Ponovno su državni tajnici u novom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku postali Majda Burić, Dragan Jelić, Marija Pletikosa i Margareta Mađerić. U Ministarstvu poljoprivrede ponovno su imenovani Tugomir Majdak i Zdravko Tušek, a Željko Kraljičak je odlazi iz tog ministarstva. Tomislav Mihotić i Josip Bilaver ponovno su državni tajnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a pridružuje im se Alen Gospočić.


Državnim tajnicima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine imenovani su Dunja Magaš, Željko Uhlir i Sanja Bošnjak, HDZ-ova pročelnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji.


Razriješeni su Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji se spominju u aferi Rimac, a umjesto njih državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja su Stjepan Sučić i Darko Nekić. Tomislav Dulibić i Željko Plazonić su opet imenovani, a Silvio Bašić je novi državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.
Vlada je i razriješila stare te imenovala nove dužnosnike koji upravljaju državnim upravnim organizacijama. Bernard Gršić ostaje državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ivan Bubić Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu, a Nikola Mažar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Damir Šantek je ostao glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Branka Ivančan-Picek glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ljiljana Kuterovac glavna ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, a Brankica Novosel Državnog zavoda za mjeriteljstvo. Davor Božinović više nije predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, a na to je mjesto imenovan potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS).


Igor Bošnjak
Žarko Katić i Terezija Gras ostaju državni tajnici u MUP-u, a pridružila im se Petrijevčanin Vuksanović
DIRH MIKULIĆU
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas također je ponovno imenovan na to mjesto, kao i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te glavni državni inspektor Državnog inspektorata (DIRH) Andrija Mikulić.
Možda ste propustili...

POGLED NA NAPAD NA TRGU SV. MARKA - TJEDAN DANA POSLIJE

Hrvatska već niz godina sustavno prešućuje radikalizaciju društva

“FIGHT & WIN”: KAKO SE SUPROTSTAVITI RAKU

Svaki odlazak na pregled je bitan