Novosti
UPOZORENJE UDRUGE PRIJATELJA ŽIVOTINJA

Još uvijek je puno necijepljenih pasa
Objavljeno 26. rujna, 2020.
U povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, iz Udruge prijatelja životinja upozoravaju da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obvezno, kao i označavanje mikročipom. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. Prema dostupnim podatcima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće. Kazna za nemikročipiranje i necijepljenje psa iznosi šest tisuća kuna.


- S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine, kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA-a, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, čak i tri, godine. Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu ni odveli veterinaru, čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - kažu Prijetalji životinja i upozoravaju da nadležne institucije moraju provesti potpunu kontrolu zakonske obaveze cijepljenja i mikročipiranja pasa.


Prijatelji životinja tvrde da u Hrvatskoj nema obveze sustavne kontrole lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno, s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama.
- Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa sa strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo što ugrožava cijelu zajednicu nego i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko je opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti - upozoravaju iz Udruge. S. Lacić
Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude