Osijek
PRVA GODINA BARIJATRIJE U KBC-U

Operacijom pacijentima u samo godinu dana skinuli 1000 kilograma
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Među najtežim slučajevima koronavirusa u jedinicama intenzivnog liječenja 41 % su pretile osobe, pa je barijatrija još zanimljivija

Početkom listopada bit će točno godinu dana od prve barijatrijske operacije u KBC-u Osijek, ili jednostavnije rečeno zahvata koji podrazumijeva kirurško liječenje pretilosti. Do sada je učinjeno 30 operacijskih zahvata, a ovaj način liječenja pretilosti iznimno je zanimljiv postao u konktekstu pandemije bolesti COVID-19, jer se upravo ova skupina pacijenata pokazala najranjivijom.

Odlični rezultati
Na čelu barijatrijskog tima u Osijeku stoji abdominalni kirurg dr. sc. Zdenko Boras, koji se prošle godine vratio u osječku bolnicu nakon nekoliko godina rada i edukacije u Cleveland Clinic Abu Dhabi. - Izuzetno sam zadovoljan rezultatima barijatrijskog programa u prvoj godini. Ne samo da nam se javio respektabilan broj zainteresiranih pacijenata, nego smo uspjeli ustrojiti i staviti u funkciju naš multidisciplinarni tim, što je pri osnivanju ovako opsežnog i zahtjevnog projekta možda i najvažniji čimbenik. Glede nekakvih konkretnih brojki s ponosom mogu reći da ćemo u svojoj prvoj godini djelovanja učiniti 30 operacijskih zahvata, a kroz ambulantu nam je obrađeno i više od 50 pacijenata. Oko dvije trećine naših pacijenata mlađe su ženske osobe s jednim ili više komorbiditeta, a najsretniji smo kada već nekoliko dana poslije operacije pacijent prestane s uzimanjem lijekova za povišen tlak ili dijabetes. Ako sve zbrojimo, mislim da smo prešli broj od 1000 izgubljenih kilograma poslijeoperacijski. Najveći uspjeh jedna je posebna priča gdje smo pacijenta s gotovo 300 kilograma uspjeli prijeoperacijski skinuti na 220 kilograma, a trenutačno, dva mjeseca nakon operacije, teži manje od 200 kilograma. To je bio težak put za njega i obitelj, ali uz konstantnu potporu i njegu zajedničkim smo snagama to uspjeli. Također mogu reći da pacijenti dolaze iz cijele Hrvatske te da smo prerasli lokalne okvire. Pomogli smo pacijentima iz Splita, Zagreba, Županje, Petrinje, Poreča, Iloka... - kaže nam dr.sc. Boras.

U osječkoj bolnici naglašavaju kako je prednost metaboličko-barijatrijske kirurgije u tome što osim samog gubitka kilaže pozitivno djeluje na cijeli niz metaboličkih procesa i bolesti te dugoročno regulira dijabetes tipa 2, povišen krvni tlak, poremećaj masnoća u krvi, depresiju, policistične ovarije, poremećaje disanja i spavanja.

Prvo savjeti
- Kandidati za operacijski zahvat pacijenti su s ITT-om (indeksom tjelesne težine) većim od 40kg/m2, ili ako uz povišen ITT imaju bilo koji od komorbiditeta koje smo ranije naveli, a od kojih je dijabetes tipa 2 najznačajniji. Isto tako, ovim putem pozivam sve koji žele početi promjenu u gubitku kilograma, a ne žele sam operacijski zahvat, neka nam se jave jer im možemo u početku savjetom i brigom pomoći u medicinskom skidanju kilograma te im zahvat možda neće trebati. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost naših liječnika obiteljske medicine i endokrinologa bez kojih barijatrijska kirurgija ne može opstati. Zato ovim putem iznova apeliram da se pacijenti kod kojih postoji realni problem metaboličkog sindroma i (ili) pretilosti, upute nama na daljnju obradu i mogući operacijski tretman - naglašava dr. Boras.

Budući da je ovaj kirurški program počeo baš pola godine prije početka epidemije koronavirusa, karantena je poremetila sve kirurške pogone u svijetu, pa tako i kod nas. - Tijekom prvog vala pandemije prema preporukama hrvatskih, ali i vodećih svjetskih barijatrijskih institucija, u potpunosti smo prestali s programom, i to u razdoblju od tri mjeseca te preusmjerili snagu i koncentraciju na hitne kirurške pacijente. U međuvremenu situacija se promijenila te nema zapreka za daljnje aktivnosti i neometan rad programa.

Nefreteta Z. Eberhard
Do sada nije nitko pozitivan na koronavirus
Pretili pacijenti jedna su od najranjivijih skupina u pandemiji koronavirusa. “Prednost je današnje tehnologije i doba u kojem živimo to da se velika većina pregleda može odraditi bez izravnog kontakta. Naši pacijenti, koji dolaze iz cijele Hrvatske, komuniciraju prijeoperacijski sa mnom preko mailova i zoom aplikacije, a fizički se upoznajemo pri dolasku na operaciju. Dio smo i svjetske GENEVA studije gdje unosimo podatke o svim operiranim pacijentima te uspoređujemo rezultate s ostalima, i mogu reći da do sada nismo imali nijednog pacijenta pozitivnog na bolest COVID-19”, naglašava dr.sc. Boras.
S 300 na 200 kg
Posebna priča na koju su ponosni u Kliničkom bolničkom centru Osijek slučaj je pacijenta koji je težio gotovo 300 kilograma, a kojega su uspjeli prijeoperacijski skinuti na 220 kilograma, a samo dva mjeseca nakon operacije, težinu je spustio ispod 200 kilograma.
Pacijenti u Osijek dolaze iz cijele Hrvatske - iz Splita, Zagreba, Županje, Petrinje, Poreča, Iloka...
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike