Magazin
RICHARD GOWAN

Pesimističan sam kad je riječ o stvarnoj reformi UN-a
Objavljeno 26. rujna, 2020.
ČLAN MEĐUNARODNE KRIZNE SKUPINE UN-a
Ujedinjeni narodi proteklog su tjedna obilježili 75. godišnjicu postojanja s krilaticom da “multilateralizam nije opcija, nego nužnost”, iako je pandemija koronavirusa pokazala krhkost međunarodne suradnje. Zasjedanje Opće skupštine UN-a bolest COVID-19 ograničila je na dolazak samo jednog predstavnika iz svake od 193 članice UN-a. U utorak su se videovezom javili ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping, a skupštini se obratio i američki predsjednik Donald Trump.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, između ostaloga, rekao je:

- Diplomacija, kako bi bila učinkovita, zahtijeva osobne kontakte, i jako mi je žao što nećemo imati priliku okupiti lidere zemalja. Unatoč tome na rasporedu je mnogo virtualnih sastanaka o klimatskim promjenama, bioraznolikosti i sukobima u Libiji i Libanonu, a zajednička deklaracija puna je dobrih namjera, i u njoj se poziva na borbu protiv unilateralizma.

Profesor s pariškog Instituta političkih znanosti Bertrand Badie rekao je da su velike sile propustile priliku da u aktualnoj pandemiji koronavirusa ojačaju globalnu suradnju:

- Ponašanje supersila izazvalo je neuspjeh, pa čak i kolaps Vijeća sigurnosti UN-a. Sile su se priklonile vrlo konzervativnoj viziji sigurnosti, kao da čovječanstvu prijete jedino rivalstva između zemalja. To je vrlo loš pokazatelj za budućnost. UN je imobiliziran rivalstvom supersila još od osnivanja 1945. Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska i Kina, trebale bi promijeniti svoj hladnoratovski mentalitet kako bi se pokrenule reforme. Međutim, petorka će to uvijek odbiti, jer bi to dovelo do preustroja međunarodne zajednice i gubitka privilegija nuklearne elite - zaključio je Badie za AFP.

Richard Gowan iz Međunarodne krizne skupine UN-a, iznio je svoje mišljenje u sadašnjem položaju Ujedinjenih naroda:

- Svi su bili toliko usredotočeni na utjecaj pandemije u svojoj zemlji da nisu mogli vidjeti globalnu sliku. Zaista sam pesimističan kada je riječ o šansama za stvarnom reformom UN-a, ili inovacijama u globalnom upravljanju. Ne vidim kako bi se Kina i SAD sada mogli složiti oko velikih reformi - rekao je Gowan.

Deklaracijom se, osim navođenja neupitnih uspjeha, priznaje i da su Ujedinjeni narodi u više od sedam desetljeća imali “razočaravajućih trenutaka”. “Naš svijet još uvijek nije svijet kakvog su naši osnivači predviđali prije 75 godina”, stoji u ovogodišnjoj deklaraciji u kojoj se iznova upozorava na rastuću nejednakost i siromaštvo, glad, oružane sukobe, terorizam i klimatske promjene. (H/DJ)
Najčitanije iz rubrike