Magazin
POVIJESNA ISTINA: TV SERIJAL O ULLYSSESU S. GRANTU

General koji je spasio Ameriku
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Revizionizam povijesti prisutan je svagdje, pa i u nas. Zaboravljaju se pobjednici i veličaju gubitnici. Oni koji se bore za prava čovjeka i građanina nisu bitni, već oni koji su se borili za porobljavanje, uništavanje nacija i rasa. Stvari su zapravo jednostavne. Upravo to sve objedinjuje priča o velikom američkom junaku, velikom predsjedniku čiji su lik, djelo, ugled i čast godinama pokušavali, a i dalje ustraju na američkom tlu uništiti ili unakaziti pristaše južnjačke ideje koja se bazirala na ropstvu šest milijuna ljudi.

GENERAL I PREDSJEDNIK

U ovom izvrsnom igrano-dokumentarnom serijalu "Grant" vidjet ćete priču o Ullyssesu S. Grantu. Priču o čovjeku koji je utjelovljenje američkog sna. On stoji uz bok velikim američkim predsjednicima kao što je George Washington koji je stvorio američku naciju, s tim što je on taj koji je sačuvao američki san i naciju, tj. Uniju. U jednoj od epizoda je zanimljivo ukazanje Samuela Clemensa ili Marka Twaina koja je katarzična koliko i ovaj mini serijal igrano-dokumentarnog tipa koji razotkriva mnoge laži koje su se ispredale o ovom jednom običnom prosječnom čovjeku koji boreći se na marginama siromaštva izrasta u jednog od najvećih američkih predsjednika, generala koji su uspjeli sačuvati i potom obnoviti Sjedinjene Američke Države. Vidjet ćete njegovu specifičnu obiteljsku situaciju i vezu s jugom njegove domovine, jugom koji je tako dominantno porazio u Američkom građanskom ratu. Također, u ocrtavanju njegove ličnosti lijepo se oslikava i njegova zrelost vrhovnog zapovjednika cjelokupne američke vojske kada u trenutku kapitulacije Juga tom Jugu daje dostojanstven poraz. Ne želi osvetu. Zanimljivo je kako tu odstupa od doktrine samog predsjednika Abrahama Lincolna.

Ovdje sam naveo nekoliko zanimljivosti koje bi vas mogle zaintrigirati za gledanje ovog trodijelnog mini serijala o generalu i predsjedniku SAD-a Grantu, koji je, vjerujem, velikoj većini nas malo poznata povijesna ličnost. Ovaj dokumentarac priča nam iznimno zanimljivu, životnu i dinamičnu priču. Nalikuje na ratni pustolovni film, no prije svega riječ je o vojnom geniju kao što ga Amerika do tada nije imala. Priča je to o pobjedniku i jednom iznimnom pojedincu, čovjeku koji ni u čestim životnim porazima ne pada pred nedaćama te ostaje pobjednikom do svoje smrti.

Ovaj mini serijal može vam poslužiti kao motivator ili kao dobar tješitelj kada ste na dnu i kad mislite da nema nade. Jer nije bitna izgubljena bitka već dobiven rat.

ODLIČNI GLUMCI

Seriju ćete odgledati u jednom dahu, bez obzira na trajanje svake epizode, u prosjeku svaka traje oko sat i 30 minuta. Dinamika je fenomenalno postignuta. Naratori kojih ne manjka i sami dodaju na dinamici i sadržajnosti samog serijala. Serija je izuzeta od naklapanja i dosadnih elemenata koji bi ubili vašu pažnju. Casting glumaca te glumački dio profesionalno su odrađeni. Uloga u serijalu dana je jednom već rutineru televizijskih serijala Justinu Selingeru, koji je odlično odigrao nenametljivog, pomalo povučenog, ali odlučnog stratega i generala Ulyssesa S. Granta. Treba priznati da iako ostali glumci rutinerski dobro odrađuju posao, njihove uloge toliko se ne ističu jer je primat dan onome oko kojega se vrti zaplet.

Kao još jedan mamac za ovu seriju poslužit će vam i u najavi dano ime izvršnog producenta, a to je Leonardo di Caprio, koji osim što je dokazano izvrstan glumac radi i odličan producentski posao. Od 2004. naovamo producirao je ni više ni manje nego 30-ak filmova započevši tu svoju karijeru odličnim filmom o Richardu Nixonu. Što se tiče njega, u najavi mu stoji još 10-ak filmova od kojih treba izdvojiti najavu za jedan sličan serijal "Grantu", a to je još jedna epska, zanimljiva priča o značajnom američkom predsjedniku Theodoreu Rooseveltu. Ako će biti ovako odlično složen kao "Grant", eto nam još jedne filmske poslastice. Konačna presuda ovom mini serijalu jest da pripada u kategoriju obvezno pogledati. (Hrvoje Telišman ovaj je tekst izvorno objavio na portalu
www.perun.hr)

Piše: Hrvoje TELIŠMAN
Ambiciozan projekt
Redatelj: Malcolm Venville

Uloge: Justin Salinger, Carel Nel, Dianne Simpson, Francis Chouler, Gabriel Harry Meltz...

Izvršni producent: Leonardo di Caprio

Žanr: povijesno-igrano-dokumentarna TV mini serija

Godina: 2020

Proizvodnja: History channel USA
Povratak iz zaborava
Premda dokumentarno-igrani serijali koji za temu imaju prikazati važne povijesne osobe mogu biti problematični jer lako mogu završiti u nekritičnom veličanju nečijeg lika i dijela, u slučaju prikaza najznačajnijeg američkog generala (kasnije i predsjednika SAD-a), Ulysses S. Granta to se srećom nije dogodilo. Trodjelni je tv-serijal History kanala na kraju ispao jedan od najboljih povijesno dokumentarističkih izdanja koji skupa s igranim (glumljenim) dijelovima priče postiže uravnoteženu i pomno izbalansiranu cijelinu. Drugim riječima, serijal Grant vrhunski je profesionalno odrađen posao koji kvalitet duguje slojevitom, a opet vrlo dinamičnom scenariju Nicholasa Greenea i Fredericka Rendina, te superiornoj režiji iskusnog dokumentariste Malcolma Venvillea. Pritom svakako treba spomenuti i producentsku ulogu Leonarda DiCapria (mala epizodna uloga vojnika u prvoj epizodi!), koji je u tom poslu imao što naučiti od Toma Hanks koji je producirao niz reprezentativnih televizijskih i filmskih igranih i dokumentarnih serijala. Ono pak što četiri i pol sata dugu priču o Grantu čini posebno dojmljivom, pored produkcije i redom dobrih uloga, scena bitaka i odnosa Granta i Lincolna, svakako je i pomno razrađen psihološki profil glavnog lika, Granta kao generala i Granta kao kasnijeg predsjednika SAD-a. A zašto su Granta mnogi suvremenici smatrali nemilosrdnim “buldogom”, alkoholičarem kome se posrećilo, “mesarom” koji nije mario za broj mrtvih svojih vojnika vodeći računa isključivo o konačnoj pobjedi, generalu kojem je moto prema neprijatelju bio “bezuvetna predaja” (no prema poraženom južnjačkom generalu Robertu E. Leeju bio je milosrdan!) i još puno toga kontroverznog u njegovom životpisu, sve to serijal uspjeva bez patetike, veličanja Grantovog ionako velikog ega i kasnijeg slavljenog pobjednika, prezentirati širem gledateljstvu bez upadanja u zamku revizionističkog zanosa i stvaranja kulta ličnosti na američki način. Zapravo je serijal opravdano vraćanje Ulyssesa S. Granta iz magle zaborava na svjetla ovodobne američke (i svjetske) pozornice. (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike