Magazin
TJEDNI OSVRT

Tko god vodio SDP, bit će mu i više nego teško!
Objavljeno 26. rujna, 2020.

SDP, najveća oporbena stranka, nakon Ivice Račana, Zorana Milanovića i Davora Bernardića, danas bira svog četvrtog predsjednika i vodstvo stranke. Kao i mnogi dosadašnji, i ovi su izbori proglašeni neizvjesnima, iako je više nego bitno tko će partiju izvući iz posvemašnje krize koja je s negativnom selekcijom kadra započela još u Milanovićevo vrijeme. Naime, tko god bude izabran, uvelike će morati definirati daljnju sudbinu i smjer SDP-a, odnosno znati privući birače. Ali prvo stranku modernizirati, vratiti joj socijaldemokratske vrijednosti i posvetiti se radničkim pravima.

Za predsjednika stranke natječe se pet kandidata: saborski zastupnik Peđa Grbin, zagorski župan Željko Kolar, načelnica Omišlja na Krku i zastupnica Mirela Ahmetović, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te pulski SDP-ovac Marino Percan. Favoriti su Kolar i Grbin za koje se vjeruje da će ući u drugi krug. Oko Kolara se okupila stranačka struktura koja je podržavala bivšeg predsjednika Bernardića, a oko Grbina njegovi protivnici. Već sada se prognozira da je Kolar ozbiljno ugrozio favoriziranog Grbina, unatoč njegovu preferencijalnom potencijalu. O samostvorenom Grbinu se uglavnom sve zna jer iako je još uvijek jedan od mlađih istaknutih SDP-ovaca, već bi ga se moglo svrstati u stranačke i saborske veterane. Ima opsežan i temeljit program, od radnog prava, porezne politike, ostvarivanja socijalne pravednosti, obrazovanja, zdravstva, ističe važnost poljoprivrede, javne investicije kao dio plana izlaska iz krize izazvane koronom, energetsku politiku s naglaskom na obnovljive izvore koji moraju biti javno dobro, pa do izbornog sustava koji bi trebalo reformirati. U programu se manje poznatiji Kolar pak zalaže za moderni SDP kao vodeću stranku hrvatske ljevice i lijevog centra. Ističe tri glavna cilja: izgradnju moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije i premošćivanje dubokih podjela, izgradnju Hrvatske kao moderne države učinkovitog pravnog sustava i funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva uz efikasnu državnu regulaciju.

U svakom slučaju, traži se osoba koja bi u što kraćem vremenu trebala podići stranku koja je na nedavnim parlamentarnim izborima imala iznimno loš rezultat. Uglavnom, tko god se našao na čelu partije, uskoro bi mogao pozavidjeti neviđeno napadanom bivšem šefu stranke Davoru Bernardiću koji se riješio balasta s kojim se teško nosio. A tko će to biti, znat ćemo možda još večeras.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike