Novosti
EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

Broj zaraženih koronavirusom u padu je treći tjedan zaredom
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Zabilježena su 232 nova slučaja zaraze koronavirusom, četiri osobe su umrle, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 1200, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je tijekom zadnjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto. "S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto", rekao je Beroš. Od ukupnog broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početka epidemije je 1,68 posto. Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija, pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija. Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno deset dana. Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama, ili kad odgoda može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te izdano 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci, na jednom koncertu i u jednom ugostiteljskom objektu, rekao je Božinović. U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora. H/D.Pav.
Vili Beroš

ministar zdravstva

Zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija, ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati.
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

Najčitanije iz rubrike